Задържане под стража и парична гаранция за двама от обвинените за отвличане в Аксаково

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди определения от Окръжен съд – Варна арест на Мартин К. – един от обвиняемите в отвличането на млад мъж в Аксаково. Мярката на втория – Максим Д. беше изменена от домашен арест в парична гаранция в размер на 1 000 лв.

Припомняме, че миналата седмица втората инстанция постави под домашен арест третия обвиняем – Александър С. Тримата са били задържани за противозаконното лишаване от свобода на жител на Аксаково. Нанесен му бил побой, откаран бил с автомобила си край с. Каменар, като бил заплашван с пистолет. Произведени били изстрели. Варненският окръжен съд бе определил задържане под стража за 18-годишния Мартин и домашен арест за 21-годишния Максим Д., но и те поискаха по-леки мерки от въззивния съд.

Адвокатът на Мартин К. обясни, че той е най-младият от групата. Извършил деянието, воден от желанието да се докаже пред другите. Проявил е лекомислие. Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на водещата роля на този обвиняем и на проявеното неоправдано насилие.

Съдебният състав припомни, че Наказателният кодекс санкционира отвличането с лишаване от свобода от 7 до 15 години. По отношение на Мартин К. съдът аргументира решението си да потвърди най-тежката мярка за неотклонение с изключителната обществена опасност на деянието. Съобразно практиката на Съда на Европейския съюз тя се взима предвид при първоначалното определяне на мярка за процесуална принуда, с оглед индивидуално извършените действия от конкретния обвиняем. Затова няма основания за изменение на мярката му в домашен арест. Един от съдиите в тричленния състав изрази особено мнение, тъй като смята, че става дума за висока, а не изключително висока обществена опасност.

По отношение на другия обвиняем – Максим Д., защитата оспорва той да е участвал в деянието „отвличане“. Единствената му роля е в шофирането на един от автомобилите, смята адвокатът. Прокурорът се съгласи, че участието му не е така интензивно, но престъплението е тежко и домашният арест е адекватен. Съдебният състав прие, че има достатъчно доказателства, които на този етап от производството подкрепят обвинителната теза. Предвид чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, ролята на Максим в престъплението, Апелативният съд не намери основания за задържането му под стража или под домашен арест, тъй като за двете мерки има сходни законови изисквания. Затова съдът отмени определението на Варненския окръжен съд и да определи парична гаранция в размер на 1000 лв. за този обвиняем.

Съдебните актове на Апелативен съд – Варна по определяне на мерките за неотклонение на двамата младежи, обвинени в отвличане, са окончателни.

Сподели
Share