Отбелязаха 45 години от потушаването на пожара на танкера Ерма

По повод 45 години от потушаването на пожара на танкера “Ерма” на пристанище Варна през лятото на 1977 г. и спасяването на града от потенциална катастрофа, вчера бе отслужен молебен пред възпоменателната плоча в градинката до жп гарата във Варна. На събитието присъстваха Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна, комисар Тихомир Тотев – началник на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), Теодор Роков – археолог във Варненския археологически музей, Александър Александров – морски посланик на добра воля в Международната морска организация (IMO).

След това в сградата на Музея за нова история на Варна се проведе среща с ветерани-огнеборци, участвали в събитията. Прожектиран бе и документалният филм “Пожарът на танкер Ерма”.

През 2018 г. двама от участниците в потушаването на пожара на танкера водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов бяха наградени от кмета на Варна Иван Портних, по инициатива на к.д.п. Никифор Герчев. През 2007 година те отсъствали от церемония по награждаване на героите, тъй като били извън България.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии