На втора инстанция: задържане под стража за обвинен в пране на пари

Варненският апелативен съд потвърди ареста, постановен от Окръжния съд във Варна, по отношение на обвиняем за пране на пари, придобити от престъпление. Деянието на постоянно пребиваващия в България руски гражданин Аркадий М. е извършено като продължавано престъпление и в съучастие с още двама мъже.

Разследването установило, че тримата оперират с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения. Жертвите били литовски граждани. Генерираните чрез фишинг средства постъпвали по сметки, контролирани от обвиняемия, в последствие били преразпределяни в електронни портфейли на iCard и с помощта на т.нар. финансови „мулета“, били теглени. 34-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че между август миналата година и юни 2022 г. е извършвал операции чрез парични преводи на суми, за които знаел или предполагал, че са придобити от престъпление.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази убеденост, че задържането под стража е единствената мярка за неотклонение, която ще постигне целите на закона. Всяка по-лека би предоставила достъп до интернет, който няма да препятства закононарушения. Реална е опасността Аркадий да извърши престъпление, тъй като миналата есен му е предявено сходно обвинение. За него той е с мярка „парична гаранция“ в размер на 25 хиляди лв., но явно тя не е постигнала целта – да го възпре от участие в нови деяния, включително в схема за пране на пари, мотивира се прокурорът .

Защитата твърди, че в документите по трите досъдебни производства в Литва, за които са сезирани българските власти, не се споменава името на този обвиняем. Няма доказателства той да е участвал в изпирането на пари. Това е престъпна дейност, за легализиране на средства, придобити по престъпен начин, което го прави вторично престъпление. Адвокатите отрекоха да има  деяние, довело до незаконното придобиване на облагата.

Обвиняемият заяви, че не е направил нищо, с което да ощети някого умишлено, и че не е престъпник. Хората доброволно му предоставяли електронните си портфейли, защото той имал бизнес с криптовалути.

Апелативен съд – Варна оцени като правилно решението на Окръжния съд да задържи под стража този обвиняем. Съдебният състав припомни, че при първоначалното вземане на мярка за процесуална принуда не е необходимо по безспорен начин да са установени всички елементи от състава на престъплението. Нужно е само да се обоснове предположението, с което прокуратурата подозира обвиняемия в съпричастност. В случая, такива основания има. Съществуват доказателства за връзка между фишинг измамите, постъпленията на парични средства и последвалото им разпределяне. Като изключи опасността от укриване, съдът потвърди, че има риск руският гражданин да извърши престъпление. Аргумент в тази насока е второто наказателно производство, по което той е привлечен. Постановената му от Апелативен съд – Варна през октомври миналата година парична гаранция не е постигнала една от целите си – да го мотивира да преустанови противоправното си поведение. Затова най-подходящата мярка сега е обвиненият в пране на пари Аркадий М. да бъде задържан под стража.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии