23 юни – Международен ден на Олимпизма

Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските ценности и идеали за съвършенство, мир, уважение и честна игра.

Международният ден на Олимпизма се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948г. На тази дата през 1896г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, като България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна Олимпиада в Атина през 1896 г.

Ето какво казва барон Пиер дьо Кубертен за олимпизма:

„Олимпизмът възвеличава и съчетава в едно балансирано цяло качествата на тялото, ума и волята“

Вярвайки, че само по-добрите хора могат да направят света по-добър, барон Пиер дьо Кубертен посвещава живота си на възраждането на онова, което и в Древността, и в наши дни, успява да накара света макар и за кратко да живее в мир, обединен от спорта.

В гр.Варна Този ден ще бъде отбелязан от 10.00 ч. на алеята на Олимпийската слава в Морската градина с шествие на ученици от Спортно училище и среща със спортисти , участвали на Олимпийски игри. Мотото на Световният ден на Олимпизма тази година е „Световен мир“!


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии