КЕВР проведе открито заседание и обществено обсъждане на бизнес плана и цени на ВиК – Варна

През новия регулаторен период 2022-2026 г. „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Варна ще реализира мащабни инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“. По различни проекти ще бъдат реконструирани довеждащи водопроводи, канализационни колектори и вътрешни ВиК мрежи, което ще подобри ВиК услугите на областта.

Целта на инвестициите е постигане на още по-високи нива на качество на ВиК услугите и по-висока степен на удовлетвореност на потребителите.

В бизнес планът на дружеството се предлага комплексната цена на услугите за 2022 г. да се увеличи с 1,297 лв./м³ с ДДС, спрямо действаща цена към момента. След извършена корекция от КЕВР комплексната цена /снабдяване с вода, отвеждане и пречистване/ за 2022 г. е в размер на 4,548 лв./м3 с ДДС. За постигане на планираните дейности и инвестиции, свързин с подобряване на качеството на ВиК услугите, през периода 2022-2026 г. дружеството е необходимо да акумулира съответните приходи. Това ще гарантира, че заложените цели ще бъдат постигнати.

Една от основните причини за повишението на цените на ВиК услугите са значително увеличените през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги, сред които са драстично увеличени разходите за доставка на електроенергия от свободен пазар спрямо базовата 2020 г. За намаляване на разходите за електроенергия, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Варна е инвестирало в съвременни инсталации за производство на електроенергия от собствени източници в Пречиствателна станция – Варна, с което общите разходи за електроенергия за пречистването на отпадъчните води се намаляват с 14%. Необходимата електроенергия за технологични нужди се произвежда от инсталации метан-танкове, оборудвани с когенератори.

Друг фактор за повишаване то на цената е  заложения ежегоден ръст на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 15%, което е в изпълнение на подписаното споразумение между НБС „Водоснабдител“ – КНСБ, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Бизнес планът на дружеството, с всички заложени в него параметри, е съгласуван от общото събрание на Асоциация по ВиК – Варна.

Заложените приоритети в новия бизнес план на „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Варна за предстоящия 5-годишен регулаторен период бяха представени на открито заседание и обществено обсъждане в КЕВР. ВиК дружеството е едно от големите ВиК дружества в страната, покриващо територия със 159 населени места. Сред важните приоритети в бизнес плана на дружеството за новия период до 2026 г. е запазване на постигнатото добро качество на питейните и отпадъчни води, които отговарят на нормативните и регулаторни изисквания.

С цел да бъдат намалени общите загуби на вода и да се осигури надеждно и устойчиво водоснабдяване на потребителите ВиК операторът планира до 2026 г. да подмени 89 км. довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа, като около 38% от общите инвестиции ще бъдат директно вложени в улични водопроводи. Дружеството е предвидило също да обследва 265 км улични водопроводи със специализирано оборудване за откриване на скрити течове. Разчетите сочат, че с предприеманите мерки нивото на загуби ще бъде намалено с 9 % до нива от 24,4 м3/км/ден. Заложени са и инвестиции за управление на налягането, зониране на водопроводната мрежа, СКАДА системи и приходни водомери с дистанционно отчитане, което от своя страна ще доведе до значително подобрение на управлението на водоснабдяването в област Варна.

В бизнес плана e заложено и въвеждане в експлоатация на реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води „Златни пясъци“ за постигане на екологичните стандарти и изисквания за развитието на морския туризъм и за регионалната икономика.

Общият размер на инвестиционната програма за периода е 66,8 млн. лв., от които 57,3 млн.лв. в публични ВиК системи и съоръжения. Предвидените инвестиции са значително по-големи от заложените инвестиции по договора с Асоциация по ВиК – Варна в размер на 21 млн. лв.

На общественото обсъждане представители на ръководството на ВиК дружеството подчертаха, че основните предизвикателства през следващия регулаторен период са амортизираната водопроводна мрежа, което води до високи нива на загуби на вода, както и влошеното качество на питейната вода в отделни населени места, снабдявани от локални водоизточници, разположени в земеделски земи с интензивно наторяване. Обърнато беше внимание, че в населените места с централно водоснабдяване няма отклонения от качеството на питейната вода. Според дружеството предлаганото повишение е минимално възможното и то няма рязко да подобри показателите на дружеството, но същевременно чрез новите цени ще бъдат осигурени средства за инвестиции в ремонтна дейност в размер на 30 млн. лв. Повишаването на заплатите е належаща мярка, тъй като има затруднения при запазването на персонала и привличането на нови специалисти. В потвърждение на това беше посочено, че незаетите работни места във ВиК дружеството са над 100.

Според представителя на Омбудсмана предлаганите цени не са обосновани, тъй като показателите за качество не се подобряват и общите загуби на вода остават твърде високи.  От Сдружение „Изправи се БГ“ настояха Комисията да отразява в цените изпълнението на показателите за ефективност.

От двата браншови синдиката във водоснабдяването – КНСБ и КТ „Подкрепа“ изразиха положително становище за бизнес плана и цените на ВиК Варна. Според тях дружеството си поставя амбициозни цели в сферата на инвестициите, което ще бъде важен фактор за подобряване на показателите за качество на водната услуга. Предвид ниските работни заплати в сектора заложеното увеличение с 15% годишно ще допринесе за запазване на персонала  и за изпълнението на работните програми, заявиха синдикалните представители.   

На заседание на 29.06.2022 г. Комисията ще приеме окончателно решение относно бизнес плана и цените на ВиК услугите на „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Варна.

Откритото заседание и общественото обсъждане бяха излъчени онлайн на интернет страницата на КЕВР. Видео от заседанието е достъпно на този линк.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии