С многохилядно шествие Варна празнува 24 май

С многохилядно шествие, в което се включиха над 15 000 души в 119 блока от детски градини, училища, университети, образователни и културни институции, бе отбелязан 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10 часа бе вдигнато българското знаме, след което бе изпълнена фолклорна композиция. В небето полетяха около 150 балони с българската азбука и гълъби.

„Честит 24-ти май, Варна! Прекрасно е, че сме отново заедно на площада, който носи името на Светите братя Кирил и Методий, защото най-истинският и многолюден празник винаги е тук, във Варна – Градът на Знанието. Да са честити учителите, дейците на образованието, науката и културата! Да обичаме и пазим българската азбука и слово! Да се гордеем, че: „И ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книги да четат“!, обърна се към хората кметът Иван Портних. Поздравление към гражданите отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Веднага след това, под звуците на химна  „Върви, народе възродени” започна пъстрото шествие, което премина по бул. „Мария Луиза” и продължи над два часа. Организатори на събитието са дирекциите “Образование и младежки дейности” и “Култура и духовно развитие” към Община Варна.

Празникът продължи с ветроходния Парад на буквите, част от регатата „ Varna Channel Cup ”, която в днешния ден се наблюдава най-добре от Морската градина.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии