Национална кръгла маса „Иновации и дигитализация – технологии на успеха“ на Технически университет – Варна

По случай 60-годишнината си Технически университет – Варна бе организатор и домакин на Национална кръгла маса, която се проведе в хотел „Голдън Тюлип“ на 16 май 2022 г.

Основна цел на събитието бе да бъдат споделени успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност – залог за успешно развитие на инженерните кадри и основополагащи за създаването на високотехнологични и иновационни бизнеси в България.

В кръглата маса участваха Божидар Божанов, министър на електронното управление, областен управител на Варненска област Благомир Коцев, Петър Кирков, директор на дирекция “Мрежова и информационна сигурност” в Министерството на електронното управление, Лилия Христова, Директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“, Община Варна, ректори на висши училища и представители на иновативни бизнеси, участващи активно при създаването на инженерни кадри.

„В юбилейната година, в която ТУ-Варна празнува своята 60 годишнина ние сме още по-мотивирани да работим усилено. За три години бюджетът на университета нарасна с 50%, с 20% се увеличили броя на студентите и вече те са над 5 000 души. Университетът е разпознаваем в европейското научно пространство и имаме привлечени над 4 млн. лева от европейски програми. Лидери сме в обучението по компютърни науки с пет специалности, две от които са нови за страната – „киберсигурност“ и „изкуствен интелект“. В компютърните специалности тази учебна година ще приемем 465 студенти, от които 250 са се записали още на ранен прием. Университетът е дом на ИТ бизнеса, за който имаме ремонтирана триетажна сграда и постигаме по-добро съвместно обучение, по-добро кариерно реализиране на нашите студенти и по-добра научна работа по европейските проекти“ – заяви в обръщението си към участниците във форума ректорът на ТУ-Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и подчерта: „Организираме този форум, защото безспорно иновациите и дигитализацията са най-важни за съвременната икономика и за североизточния район, в който нашия университет е структурообразуващ“.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов поздрави участниците в събитието с думите: “Дигитализацията е основата на бъдещето и ние трябва да се фокусираме върху нея, така че да постигнем ефективност и защита от системен риск на обществото и държавата. Важно е да не изоставяме в този процес и затова много разчитаме на университетите и на академичната общност, защото там се случват иновациите. Държавата следва добрите и установени практики, но университетите съвместно с бизнеса са средството, с което се движим напред“.

Събитието продължи с лекции на министър Божидар Божанов на тема: „Представяне на програма и приоритети на МЕУ в дигитализацията“ и презентация на Петър Кирков, директор на дирекция “Мрежова и информационна сигурност” в Министерството на електронното управление, директор на CERT Bulgaria на тема: “Кибер сигурността при иновации и дигитализация”.

Форумът протече в два панела с водещи модератори – проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ-Варна и доц. д-р Светлана Лесидренска, декан на Машинно-технологичен факултет на ТУ-Варна. Бяха обсъдени и дискутирани теми, свързани с адаптацията на научноизследователските и научно-приложните дейности на висшите училища в посока създаване на фокусиран иновационен потенциал и взаимодействия с високотехнологични компании. В края на събитието проф. Вълчев връчи почетния плакет на университета на министър Божанов и на Благомир Коцев, областен управител на Област Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии