Икономически университет – Варна празнува 102-та си годишнина

Икономически университет – Варна тържествено отбеляза 102-та годишнина от основаването си на 14 май 1920 г. Официалното тържество се състоя на 17.05.2022 г. в аулата. Бяха връчени академичните отличия “Студент на годината”, “Докторант на годината” и академичните награди „Проф. Цани Калянджиев” за високи постижения в науката и „Проф. Станчо Чолаков” за високи постижения в областта на финансовата наука и местното самоуправление. През 2022 г. висшето училище чества и вековен юбилей – 100 години изучаване на финансова наука.

Сред официалните гости на празника бяха кметът на Община Варна Иван Портних и областният управител на област с административен център Варна Благомир Коцев, които отправиха приветствия. Бяха получени и множество поздравителни адреси по повод събитието. На тържеството присъстваха академичното ръководство, ректори на ИУ – Варна в предходни мандати, ръководители на съдебни институции, партньори от бизнеса, ректори на висши училища, директори на училища, преподаватели, служители, студенти.

Водещ на тържеството беше доц. д-р Силвия Благоева – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация.

В приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров поздрави присъстващите и заяви: „За мен е изключително удоволствие и чест да ви приветствам с празника на Икономически университет – Варна. Всъщност не става въпрос за празник само на една институция. Това е празник за град Варна, както и празник за бизнеса. Защото Висшето търговско училище и неговият горд наследник – Икономически университет – Варна, са оставили трайна диря в обществено-икономическите процеси на града, региона и страната… Със сигурност нашите предци са знаели какви избори правят. Те не са били просто разказвачи на историята. Те са участвали в нейния градеж в трудни временаНие също преминаваме през невиждани за последните десетилетия сътресения – социални, здравни, икономически, технологични. Това е многомерен процес, който, от една страна, е постоянен (в част от неговите компоненти). От друга е всеобхватен. От трета е ускоряващ се. От четвърта – надявам се да е смислен, защото ако не е, всичко друго ще означава, че е конюнктурен. Ние живеем в онези времена, когато изтриваме черната дъска и преминаваме към следващия цикъл. И всеки от нас е изправен пред избор – дали да се адаптира или да бъде извън времето. Но това е и време, когато обществото като цяло повече от всичко има нужда от смели и подготвени лидери. Лидери, които да изпълняват модулираща функция – да подкрепят слабите звена, да стимулират силните, да стопират вредните компоненти. Лидери, които имат смелостта да водят и умението да консолидират в името на устойчиви резултати за всички. Аз съм убеден, че екипът на Икономически университет Варна подготвя бъдещи лидери!

Проф. Станимиров връчи академичните отличия и награди, които по традиция се присъждат по повод празника на Икономически университет – Варна. „Студент на годината“ в ОКС „бакалавър“ за 2021 г. е Жак Семизов – 2 курс, специалност „Счетоводство и одит“; в ОКС „професионален бакалавър“ отличените са двама – Христо Христов, 3 курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, и Симона Димитрова, 3 курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, а в ОКС „магистър“ – Радостина Николова, специалност „Международен туристически бизнес“. „Докторант на годината“ е Яна Донева.

С академичната награда „Проф. Цани Калянджиев” за високи постижения в науката беше удостоен проф. д-р Аврам Ескенази.

Проф. д-р Николай Неновски получи академичната награда „Проф. Станчо Чолаков” за високи постижения в областта на финансовата наука и местното самоуправление.

За всички съпричастни към празника беше осигурена възможност да проследят тържеството онлайн в университетския YouTube канал.

След тържествената церемония се състоя изискан празничен концерт с участието на възпитаници на Националното училище по изкуства „Добри Христов“ – Варна, чиято програма беше специално подготвена за празника на ИУ – Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии