Кметът на Варна: Връщането на бюджета от областния управител ще блокира развитието на града

По средата на годината и в условията на тежка икономическа криза връщането на бюджета на Варна за 2022 година от областния управител от “Продължаваме Промяната” ще има тежки последици за града, предупреди кметът Иван Портних. Той припомни, че бюджетът е приет от Общинския съвет с подкрепата на две трети от общинските съветници, които са представители на различни политически партии.

Връщането на бюджета означава спиране на местна дейност на общината – на капиталовата програма, тоест на всички ремонти на улици, изграждането на нови детски градини, ясли и училища, ново осветление, ремонти на междублокови пространства, изграждане на паркинги. Спиране на всички здравни и социални помощи за хората в неравностойно положение, на профилактичните здравни програми, на инвитро програмата за двойки с репродуктивни проблеми, на целевата помощ за транспорт, благодарение на която се осигуряват безплатните карти за пътуване на пенсионери и ученици, на програмите за спорт, на културните проекти и фестивалите.

Заетите в училищното и предучилищното образование няма да получат увеличението на заплатите си от 1 април, обясни кметът. Той припомни, че успоредно с това вече година и половина от началото на новия програмен период правителството не е отворило нито една национална програма, която може да осигури финансиране на различни проекти.
Всичко това е сериозна деструктивна промяна в икономическия живот на града, която се търси умишлено от правителството. Затова държа да предупредя варненци за последствията. След като народните представители от управляващите партии не са осигурили нито лев за Варна, нека поне не пречат, каза още той.

Кметът коментира и темата за достъпа на автомобили в Морската градина.
Твърденията на областния управител, че подкрепя спирането на колите в парка, категорично не отговарят на истината. Благомир Коцев и като физическо лице, и като свързан с фирми, е обжалвал на всички съдебни инстанции моите заповеди за спиране на автомобилите в Морската градина. Той атакува в съда и пътните забранителни знаци, и действията на Общинска полиция, както и актуализацията на Генералния план за организация на движението на територията на община Варна, чрез който бяха регламентирани забранителните знаци за достъп до парка, припомни кметът.

“От изказването на областния управител  стана ясно, че той иска връщане на автомобилите в Морската градина като се осигурят паркинги, чрез откупени от общината частни терени за милиони. Това е гениална стратегия за съсипването на градината”, коментира още Иван Портних. “Държавата има имоти в Морската градина! Затова искам да попитам – готов ли е областният управител да ги предостави за изграждане на паркинги, каквато е мечтата му?  И защо, след като държавни терени в парка, той предлага общината да изкупува частни парцели с парите на варненци?, попита кметът. Другото предложение, което бе направено, е МВР да разпореди на КАТ да спира достъпа на автомобили в Морската градина, тъй като там има само алеи, а не улици.

Кметът Иван Портних припомни, че все още очаква отговори от областния управител на въпросите, които му зададе на 15 април относно съдбата на 3300 тона азотен тор от кораба „Vera Su“. Къде са цистерните с товара, как се съхраняват, какво ще се случи с товара, кой ще плати разходите и кой носи отговорност за замърсяването на морето от нескопосаната операция по изтеглянето на заседналия кораб край Камен бряг?, попита той.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии