РИОСВ-Варна и БДЧР със съвместни инициативи за Световния ден на Земята

Снимка: Данче Бозаджиева

През изминалата седмица РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“  проведоха съвместни инициативи по повод предстоящия на 22 април Световен ден на Земята.

Експерти от двете институции посетиха Университетска ботаническа градина-Варна заедно с ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“. На обзорната разходка в Екопарка беше представено многообразието от дървесна и храстова растителност. Учениците получиха богата информация за сезонното зацветяване в Екопарк-Варна, както и за ежедневните грижи, които се полагат за растителните колекции. След беседата младите природолюбители се включиха в засаждането на 3 бр. Castanea sativa. Видът е включен в Червената книга на Р България като застрашен. Ръководителят на Университетска ботаническа градина-Варна показа стъпките по засаждане на дърво и обясни подробно грижите, които трябва да се полагат за правилното му развитие.

РИОСВ-Варна и БДЧР журираха и състезание между ученици от СУ „Димчо Дебелянов“, гр. Варна. То се проведе под надслов „Тайните на природата“ и също е част от инициативите посветени на Световния ден на Земята. Участниците демонстрираха завидни знания по биология и химия и получиха поименни грамоти и други награди.

Световният ден на Земята се отбелязва официално от 22 април 1970 г. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като Р България се включва в отбелязването му през 1993 г. През 2022 г. темата на кампанията е „Инвестираме в нашата планета“, като се поставя фокус върху екологичната и социална политика, устойчивото развитие, зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии