Втора инстанция потвърди ареста на двама обвиняеми за държане и отглеждане на марихуана в два апартамента-наркооранжерии във Варна

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо двама мъже, обвинени в държане на марихуана с цел разпространение и в отглеждане на растения от вида на конопа в два апартамента във Варна, превърнати в наркооранжерии.  Окръжен съд – Варна е постановил задържане под стража за Мартин Т. и Момчил Г., но те обжалват.

Разследването започнало след получена информация за нерегламентирано отглеждане на растения. Предприето било наблюдение над два жилищни блока. Данните от сигнала се потвърдили, като се установило, че двама мъже често посещават адресите. Помещенията в апартаментите били с необходимото оборудване за климатизация, вентилация и напояване.

Досъдебното производство било образувано срещу трима души. Те били привлечени като обвиняеми за това, че от неустановена дата до 8 април тази година в съучастие отглеждали около 140 растения от рода на конопа в два апартамента във Варна. Според обвинението, Мартин Т. държал с цел разпространение над 443 гр. марихуана, а Момчил Г. – над 2030 гр.

В съдебното заседание представителят на Апелативната прокуратура акцентира на интензивността и продължителността на престъпната дейност, която не само е източник на доходи, но се е превърнала в начин на живот за Мартин Т. Адвокатът му оспори наличието на престъпни навици, защото срещу него не са водени досъдебни производства, не е имал криминални регистрации или противообществени прояви.

Защитата на Момчил Г. пък опонира на държавното обвинение относно съществуването на данни, показващи съучастието на този обвиняем в отглеждането на растенията. В доводите за по-лека мярка за неотклонение бе посочено заболяване на едно от децата му, което изисква постоянни грижи от двамата родители.

Съдебният състав не намери основания да уважи исканията за промяна на мерките на двамата. На първо място иззетите големи количества растения и тревиста маса дават аргументи на прокуратурата да подозира обвиняемите за двете деяния – държане на наркотични вещества и отглеждане на растения от вида на конопа, посочи съдът. На този ранен етап от производството не е необходимо обвиненията да бъдат доказани по категоричен начин. Няма съмнение, че жилищата са били използвани от Момчил и Мартин. Гласни доказателства установяват връзка между двамата мъже. За израстването на растенията е необходим значителен период от време, а в апартаментите са установени растения в завършен стадий на растеж. Макар съдът да прие, че не се доказва реална опасност обвиняемите да се укрият, има риск да извърат престъпление. Сред обстоятелствата, водещи до този извод, е тежестта на повдигнатото обвинение „държане на наркотични вещества с цел разпространение“ и предвиденото наказание: от 2 до 8 години лишаване от свобода и от 5 до 20 хиляди лв. глоба.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърди законността на задържането под стража на двамата обвиняеми.

Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии