UNDER ONE ROOF е първото по рода си споделено студио за живописци и артисти

UNDER ONE ROOF е първото по рода си споделено студио за живописци и артисти, работещи смесени медии, като пространството е адаптирано чудесно и за изложби. Ателието се намира в идеалния център на гр.Варна, до Операта и е с площ от 85кв.м, оборудвано с вертикални стативи, подходящи дори за големи формати платна, работни маси за всякакви техники, зони за почивка и хранене, специализирани мивки и други екстри. Светлината е странична и чудесна за работа, едновременно могат да работят спокойно до 10 човека.

Всяка седмица в ателието имаме два часа и половина рисуване на гол модел, като най-важната практика за развиване на рисунката.

Като основна мисия сме си поставили да каним интересни, забележителни артисти от други градове и държави в резидентската ни програма (разполагаме с една спалня и допълнително настаняване до 4 човека), които да представим като автори пред варненската публика. Организираме излоижби, пърформънси, лекции, мастър класове и уъркшопове, представяния на други изкуства и проекти, организираме дискусии, критика, мислим, говорим и работим заедно в пространството на Under one roof.

UNDER ONE ROOF или има ли зона на комфорт артиста?

Какво ли би било, ако всеки успее да открие в себе си артиста или поне онова малко креативно човече, отпреди години? А усещането за близостта на морето, очарованието на малките варненски улички покрай операта и мириса на маслени бои?

На този въпрос има отговор, и той е в една интересна мансарда в центъра на града, със скосени тавани и дървени греди,  където сред няколко художника се губи усещането за място и време.

Името е Under One Roof, модерно и удобно co-working арт студио, за живописци и артисти, работещи смесени медии, като пространството е адаптирано чудесно и за изложби. Чудесна сцена за млади автори, за хора които искат да погледнат различно света.

“Най-важното за развитието на артистичната практика е споделянето и комуникацията, работата в голямо общо студио с всички екстри. Усещането, че това са твоите хора, на твоето място. Работим всеки ден , без понеделник. Всяка седмица в ателието имаме два часа и половина рисуване на гол модел, за да подържаме форма.  Отворено е за всички, буквате през страницата дали за ден, дали за повече, за Вечерен акт или уъркшоп. Може да дойдете просто да си поработите на лаптопа, така за inspiration.

Каним интересни, забележителни артисти от цял свят в резидентската ни програма, организираме лекции, мастър класове и уъркшопове, гледаме филми, правим дискусии, критика, мислим и работим заедно. Правим и изложби в пространството на Under One Roof с публика от колекционери, ценители и колеги артисти. Идеята ни е да сме сцена за съвременно изкуство на млади автори.”

Ето това споделят хората зад този крайно любопитен проект –  Светослава Георгиева, Калоян Ненков и Ваня Колева.

За първи път във Варна гостува Галина Цветкова с изложбата “Обличани рокли и Летящи ризи” по повод официалното откриване на UNDER ONE ROOF, на 30.04 от 17.00 часа. Доц.д-р Галина Цветкова е добре познат автор и преподавател в катедра “Рисуване” на Великотърновски университет, с многобройни изложби и награди в страната и чужбина.

“Обличани рокли и Летящи ризи” е едно представяне на  две тематични концептуални линии на автора, преплетени в една обща , специално курирана за пространството на  Under One Roof изложба. Тя е смел визуален творчески експеримент с елементи на колажа, включване на „ready-made” детайл към характера на рисунката, която се разгръща върху повече от една повърхнини и създава артистичен водовъртеж, който включва зала, произведение и публика.

Оригиналните творчески решения, както и няколкото авторски интерпретации и алюзии към  избрани произведения на Микеланджело, Рене Магрит и Джото, въздействат с майсторството на рисунките, които  веднъж напуснали очертанията на формàта, създават неудържима реакция и вълнение. Нетипичното впечатление е създадено от основния образ-обект – „Роклята”, силуета , който с предизвикателно изящество  въздейства и преобразува пространството, в което изображения на човешки тела буквално лежат, “настъпени от хора”, или  “случайно изпуснат на пода детайл” провокира личното поле на зрителя, който е поставен в ситуация на нетипично физическо съобразяване за ограничено придвижване и наблюдение.

„Обличани рокли” тълкува конструкцията „присъствие-отсъствие”, чрез определението „обличане-събличане” без наличието на еротичен подтекст, доколкото визуалният образ на обличащото или събличащо се голо тяло може да изключи такъв.

Изложбата на Галина Цветкова в Under One Roof e провокиращ концептуален синтез ,  който далеч не е само визуално-пространствен, а и дълбоко интимен за автора.  От една страна са „нарисувано-обличаните рокли“, а от другата стоят “летящите ризи” като автентични артефакти, които имат своята персонална принадлежност и са наистина “обличани”. Те са от гардероба на Цанко Петров (1942–2019) – художник, изкуствовед, преподавател по обща история на изкуството, харизматичен ерудит и бохем.

Силното пряко внушение и въздействие на “Летящите ризи” довеждат зрителя до съзерцание, в което  да припознае остатъчната топлина от температурата на човешко съдържание, да асоцира чувства и чуе разказ, поднесен чрез толерантно съчетание между въображаемо и реалистично.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии