Обвиняем за грабеж при опасен рецидив остава в ареста

Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което под стража е бил задържан обвиняем за грабеж. Деянието, придружено със сила и заплаха, е било извършено на 31 юли миналата година в Морската градина във Варна. Образувано е било наказателно производство срещу двама души. На 9 април като обвиняем е привлечен Николай К. Според обвинението, той е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Първоначално 25-годишният мъж е бил разпитван в качеството на свидетел. Когато е бил призован за предявяване на постановление за привличане като обвиняем, той не се е явил пред разследващите органи. Напуснал България, което наложило обявяването му за общодържавно издирване. Младият мъж е многократно осъждан, предимно за престъпления срещу собствеността. Настоящото деяние и извършено 5 месеца след изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“.

Представителят на Апелативната прокуратура каза, че у него е открит пистолетът, с който пострадалият от грабежа твърди, че е заплашван. Предметът на посегателството – мобилен телефон е бил продаден в заложна къща. Държавното обвинение изтъкна, че за по-малко от 4 години и половина обвиняемият се е сдобил с 11 присъди за кражби и грабежи, като почти всички са с отнемане на телефони. Според адвоката на Николай, подбудите и действията на извършителите на грабежа подлежат на доказване. Това, че доверителят му е съден за едно престъпление не означава, че е извършил друго.

Съставът на Апелативен съд – Варна не се съгласи с доводите на защитата. Макар и със значително закъснение, на Николай К. е било повдигнато обвинение за извършен в условията на опасен рецидив грабеж. Престъплението е тежко умишлено и прокуратурата има разумно основание да подозира мъжа. Посегателството е станало в тъмната част на денонощието, от две лица, едното – въоръжено с пистолет. Пострадалият е разпознал двамата привлечени към наказателна отговорност.

Въпреки че от свидетелството за съдимост на Николай не могат да се черпят аргументи за доказване на настоящото деяние, от него се извлича опасността за извършване на престъпление. За това говорят неколкократните му ефективни осъждания, като последното наказание е било изтърпяно по-малко от 6 месеца преди извършването на деянието, предмет на настоящото производство. Съществува и реална опасност от укриване. Макар че преди привличането си като обвиняем, той не е имал задължение да уведомява разследващите органи за промяна на адреса си, това се е променило с призоваването му за предявяване на акта за привличане. Въпреки това, той не се е явил и е обявен за общодържавно издирване. От поведението на Николай и липсата на трайна уседналост съдът изведе риск той да се укрие.

Наличието и на трите законови предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение: обосновано подозрение за съпричастност, опасност от укриване и от извършване на престъпление дадоха основание на въззивната инстанция да потвърди задържането под стража на обвинения за грабеж при условията на опасен рецидив Николай К.

Определението не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии