Предложение: Качват цената на билета за градския транспорт във Варна

Цената на билета за 60-минутно пътуване в градския транспорт във Варна да се повиши и да стане 1,60 лв. Предложението на общинското предприятие ТАСРУД беше прието от транспортната комисия към местния парламент. Увеличение се предвижда и на 90-минутния билет, който да поскъпне от 1,50 на 2,40 лева. Билетът за 120 минути пътуване, сега на цена от 1,80 лв., предстои да отпадне.

В продължение на 14 години билетът за градски транспорт струваше 1 лв. „Бързо променящата се икономическа ситуация, включително повишаването на цената на горивата и енергоресурсите в световен мащаб и на местно ниво, увеличените разходите за заплати на персонала и др. налагат промяната в цената“, заяви пред съветниците инж. Милко Лалев, директор на ОП ТАСРУД.

„Тази стъпка е тежка и трудна, но тя е необходима. Ако се отложи, това ще утежни още повече състоянието на „Градски транспорт“, допълни той. По думите му билетите за 60- и 90-минутно пътуване заемат най-голям дял от продажбата на превозни документи – 95,6%.

Цената за билета за целодневно пътуване се запазва 4 лв. Без промяна засега остават абонаментните карти, както и дотираните карти за ученици, студенти и пенсионери.

Новите цени на билетите получиха одобрението на транспортната комисия, но за да станат факт, трябва да бъдат приети и Общинския съвет.

Съветниците одобриха и Икономическата рамка на обществения превозвач във Варна за 2022 г.  Възнаграждението на километър маршрутен пробег е в размер на 13 916 000 лв. без ДДС, или 1,39 лв./км, а разходът на километър – 3,55 лв. без ДДС, стана ясно на днешното заседание на комисията.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии