Ученици от Хуманитарната гимназия се включиха в Деня на отворени врати, организиран съвместно от Районния съд и Районната прокуратура във Варна

Съдебната палата на площад „Тракия“ във Варна посрещна този следобед десетокласници от паралелка „Съдебна администрация“ на СУХНИ „Константин Преславски“ в инициативата „Ден на отворените врати“, традиционно организирана в навечерието на професионалния празник на юристи и съдебни служители – 16 април. За разлика от предходните две години, информационно-образователната кампания отново се проведе присъствено, под надслова „Открито за съдебната власт“.

Възпитаниците  на училището, които  още от началото на месец април  провеждат и практически стаж в Районен съд – Варна, направиха съвместна обиколка в сградата за обогатяване на впечатленията си за работното ежедневие и отговорности на деловодители, архивари, съдебни секретари и общата администрация.  С любопитство за първи път днес те влязоха в съдебната зала за публична продан, имаха възможност свободно да задават въпросите си и разговарят със съдия Пламен Танев от „Гражданско отделение“ на Районен съд – Варна и прокурор Жаклин Кехецикян от Районна прокуратура – Варна. С магистратите десетокласниците коментираха отликите между делата в зелени и червени папки, движението на едно дело от образуването му, през  бюрото на прокурора или съдията, до публичното му разглеждане  в съдебната зала.

Съдия Пламен Танев разказа пред участниците в инициативата „Ден на отворените врати“ защо отбелязваме датата 16-ти април и им подари екземляр от  Конституцията на Република България.  Прокурор Кехецикян предостави за всеки от тях издание на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии