Варна готви международни конкурси за Южната порта на древния Одесос и за модерен скейт парк 

150 000 лв. са заложени в бюджета на Община Варна за организиране на два международни конкурса. Единият е за консервация и адаптация на Южната порта на древния Одесос (градинката на бившето заведение „Планет“). Другият конкурс е за изграждане на нов скейт парк в кв. „Аспарухово“ и за реконструкция на съществуващия в спортния комплекс в кв. „Младост“. Това беше съобщено на днешното заседание на ПК „Архитектура и градоустройство“.

По предложение на скейт клуб „Варна“ Общината планира да организира международен архитектурен конкурс, на който да се даде възможност да участват проектанти от цял свят, заяви пред съветниците зам.-кметът Христо Иванов. Желанието е в кв. „Аспарухово“ да се създаде съвременен скейт парк, който да бъде достойна конкуренция за подобни съоръжения и да може да приема състезания на европейски и световни първенства. Предвижда се паркът да бъде изграден върху площ от 2 дка в непосредствена близост до спортните игрища в Аспаруховия парк. Участниците ще трябва да предложат и идейни проекти за реновиране на скейт парка в кв. „Младост“, който вече е амортизиран и неизползваем.

С международен конкурс ще бъде избрано и най-доброто решение за консервация и адаптация на Южната порта на Античния град. Невероятните археологически останките бяха открити при реконструкцията на пешеходна зона в района на улица „Цар Симеон I“. „Това е нещо, което си заслужава да бъде експонирано и можем да направим знаков проект за града, който ще посреща туристи. Смятаме за създадем и информационен център, който да може да запознае гостите на града с различните туристически, археологически, исторически маршрути“, коментира главният архитект Виктор Бузев.

На днешното заседание на комисията беше поставен въпросът какво се случва с конкурса за бъдещето на т.нар. Дупка. Отговорът на арх. Бузев беше, че дружеството, стопанисващо терена в центъра на Варна, все още не е ликвидирано и по тази причина на този етап не може да се организира конкурс.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии