Среща с Нено Белчев в РБ “Пенчо Славейков”

На 15 април 2022 г. от 18.00 часа Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна ви кани на среща с Нено Белчев – един от авторите на втората книга от поредицата „Художнико, отрежи езика си”. Събитието е част от програмата на юбилейния ХХ-ти Маратон на четящите хора.

Книгата е продължение на рисуваната график-новела “Покажи ми езика си!” и е част от бъдещия не-филм със същото заглавие, който е в основата на проекта на Безмер Багрянов и Нено Белчев. Книжките имат за цел да сведат кадрите от следващия не-филм на тандема до печатна форма и така да го превърнат в първия в света напечатан на хартия филм.

Двамата автори работят в областта на съвременното изкуство и доколкото е възможно се стремят да направят такъв проект, който да изразява не само разбирането им за изкуството, а и възгледите им за света, за живота и някои други неща. За целите на проекта е създаден специален шрифт на кирилица „Написано с краката“. Проектът “Художнико, отрежи езика си!” е pеализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Заповядайте на представянето на книгата „Художнико, отрежи езика си!” – ще се срещнем с Нено Белчев, който ще говори и ръкомаха на живо и ще ни разкаже повече за някои от рисунките, представени в книжката. Има голям шанс той да се вземе в ръце и да каже повече за това какво представлява проектът или по-скоро какво не е. Но има опасност да се
впусне да обяснява неща, които не трябва да се обясняват. Нено Белчев за книжката: „Нарочно я наричам „албум с илюстрации“, понеже, от една страна, проектът визуално изглежда
като семеен фотоалбум, но също така и за да подчертая, че това в никакъв случай не е комикс, не е съвсем и графичен роман, въпреки че това може би е по-точното определение. Ще бъде разпечатана във формат като книга, но не е литература, няма сюжет, няма разказ. Има единствено диалог, но само на места. Почти съм убеден, че мога да претендирам за някаква нова форма на визуално изкуство!“

За Нено Белчев: Той не принадлежи към някоя школа или течение в изкуството. Или поне на него така му се иска. Също така той самият не се чувства част нито от българската, нито от варненската, нито пък от световната сцена. Нено е свободен електрон, който си бръмчи ей тъй без да е в орбита на нещо. А бе, Нено си е Нено и толкоз!

За Безмер Багрянов: Той обича да пише, но не обича други да четат написаното от него. Багрянов е човек скромен, който недолюбва публичните изяви и въпреки че животът понякога го принуждава, засега той успява да отстоява тази своя позиция. В съвместните си проекти с Белчев участва почти насила, което е трудно за обяснение.

За проекта „Покажи ми езика си!”: Във времето проектът приема различни метаморфозни форми: на пълнометражен експериментален нефилм (в процес на работа), на интерактивен онлайн арт-проект, както и на поредица график-новела със същото заглавие. До момента проектът е представен и под формата на изложби: две онлайн във Варна (2020) и Хейстингс (2021) и три на живо в Букурещ (2021), София и Варна (2022), като всеки път рисунките са различни. Всичко това е израз на стремежа на екипа Багрянов/Белчев да правят проектите си от фрагменти, които при всяка реализация да имат по-друг свой живот и, поставени в различен контекст, да получат ново внушение и значение.

Заповядайте на 15 април 2022 г. от 18.00 часа в Отдел Изкуство на адрес ул. Генерал Паренсов №3.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии