Апелативният съд във Варна отмени мярката за неотклонение на обвиняемия за двойното убийство във Виница, тъй като е невменяем

След две съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени мярката за неотклонение, определена спрямо обвиняемия за убийството на двама души в квартал Виница. Любомир С. бе задържан под стража през декември миналата година и за един месец бе настанен за психиатрично лечение. Мъжът внесе искане за изменение на мярката, което на 17. март Окръжният съд във Варна отхвърли. Обвиняемият обжалва пред настоящата инстанция.

В предходното заседание съставът на Апелативния съд прецени, че е наложително изготвянето на съдебно-психиатрична експертиза, която да изследва здравословното състояние на Любомир С. към настоящия момент, тъй като то е от изключително значение за произнасянето по това производство. За целта мъжът бе настанен в специализирана болница.

Вещото лице потвърди диагнозата и на предишни експерти – задържаният страда от параноидна шизофрения. Заболяването нарушава способността му да разбира свойството и значението на извършваните следствени действия. Това го лишава от психична годност да участва в съдебно производство. Според заключението на експертизата, спрямо обвиняемия не може да бъде реализирана наказателна отговорност.

Междувременно вчера Районен съд – Варна постанови принудително лечение спрямо обвиняемия, като лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост.

Адвокатът на Любомир каза, че трета експертиза установява заболяване, което изключва вменяемост и наказателна отговорност. То е основание за прекратяване на наказателното производство, следователно е и пречка за изтърпяване на мерки за неотклонение. Представителят на Апелативната прокуратура се съгласи, че задържането под стража трябва да бъде отменено.

Апелативният съд се съобрази с изводите на вещото лице – че обвиняемият не разбира естеството на производството, водено срещу него, и че не е разбирал свойството и значението на постъпките си, и не е могъл да ръководи действията си към 9.12.2021 г., когато е извършено престъплението. Съставът взе под внимание определението на Районния съд, с което вчера са наложени задължителни медицински мерки.

Психическата негодност на обвиняемия задължава съда да отмени мярката за неотклонение и не дава възможност за определяне на друга.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии