Представят златото от Варненския халколитен некропол в Народното събрание

Тази година събитията в морската столица преминават под знака на един голям юбилей – 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света във Варненския халколитен некропол. Предвидили сме различни събития, включително представяне на част от съкровището в Народното събрание, по инициатива на народни представители от ГЕРБ. Имаме подкрепата на Регионалния исторически музей, работим с археолога д-р Владимир Славчев, планираме събитието за 11 май, но все още очакваме разрешение от председателя на парламента.

Това заяви кметът Иван Портних при откриването на конференция, посветена на културата и общоевропейските политики в културата, която се проведе в Пресклуба на БТА във Варна. Това е 14-ият поред форум, организиран от Агенцията в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.

Изключително съм щастлив, че тази дискусия се провежда във Варна, защото вярвам, че това е оценката на една от най-авторитетните медии в България на културния живот в града, каза Иван Портних.  Той  припомни, че Община Варна поддържа богат културен календар, който включва много събития с национална значимост и международно участие и признание. „Гордеем се с богатия фестивален живот, тъй като Варна е градът, в който са създадени и развивани до днес едни от най-дълголетните фестивали в България – като ММФ „Варненско лято“, Театралния фестивал, кинофестивалите.  Над 40 фестивала от различни жанрове се провеждат в нашия град, които привличат многобройна публика и допринасят за засиления туристически интерес към града и околните курортни комплекси. Затова сме амбицирани да развиваме Варна като дестинация за 4 сезона, водени от желанието за още по-тясно сътрудничество между културата и туризма“, каза кметът. Той припомни, че всяка година Община Варна чрез общинския Фонд „Култура“ подпомага творците и неправителствения сектор, финансирайки техни проекти на обща стойност над един милион лева.

Приветствия към участниците отправи и евродепутатът Емил Радев, който се включи в срещата дистанционно от Страсбург. Той акцентира върху ролята на цифровите технологии за трансформирането на общества и култури по света и запозна участниците със законодателната инициатива на ЕК за нови правила и доверие в изкуствения интелект. Очаква се предложението да бъде гласувано в ЕП през есента.

За европейците духовната култура е много по-важна от материалната, каза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев. Културата на ЕС стъпва на признанието на достиженията на всеки, включително извън Европа, допълни той и уточни, че съвременните европейци не бива да проявяват самонадеяност, имайки предвид, че самодоволството не води до развитие на култура.

В конференцията се включиха и представители на различни културни институции от Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии