Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на германски гражданин, издирван в родината си за изтърпяване на присъди

Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което под стража е бил задържан германски гражданин,

обявен за международно издирване. Окръжният съд в Тиргартен и прокуратурата в Берлин  са издали две Европейски заповеди за арест във връзка с изтърпяване на наказанията по две присъди за пране на пари. По едното дело 48-годишният германски гражданин е бил осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 3 години. Като управител на фирма той предоставил банковата си сметка за получаване на средства, придобити чрез измама. Впоследствие от сметката изтеглил общо над 273 хиляди евро. Остатъкът от наказанието, който трябва да доизтърпи е 672 дни. По второто дело са били присъдени 2 години и 3 месеца, като изтърпяването им не е започнало. И в двата процеса мъжът е участвал лично.

Адвокатът на германския гражданин обясни, че той има валиден немски паспорт и живее на адреса на съпругата си в България.

Апелативният прокурор припомни, че прането на пари, за което Щефан е бил осъден, е наказуемо престъпление и според българското законодателство. Това че лицето, чието предаване се иска, е било издирвано от немските съдебни власти, показва, че опасността то да се укрие е напълно реална.

Съдебният състав оцени жалбата срещу ареста като неоснователна. Въззивната инстанция обясни, че в настоящата процедура единствената възможна първоначална мярка за неотклонение е „задържане под стража“. Описаните престъпни деяния в двете Европейски заповеди за арест подлежат на наказателна отговорност и в двете страни-членки: Германия и България. Съществуват всички законови предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение, за да се обезпечи производството по същество и евентуалното предаване на чуждия гражданин на искащата го държава.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии