Как работи спирачната система. От какво се състои. Как да разбера, че нещо не е наред?

Спирачната система е една от най-важните във всеки един автомобил, тъй като тя е от основно значение за нашата безопасност и безопасността на околните на пътя. Спирачната система е проектирана да променя контролируемо скоростта на автомобила, да го спира, или да го задържа на място за дълго време и правилното използване на спирачките е неразделна част от шофирането.

Илюстрацията е взета от avtochastionline24.bg

По-съвременните автомобили и тези с по-висока производителност използват дискови спирачки и на четирите колела, но има и такива с барабани. Дисковите спирачки биват управлявани от хидравлична система. Компонентите на този тип спирачки са следните – спирачен диск, спирачен апарат, в който се намират бутала, накладки и спирачни маркучи. Барабанните спирачки се състоят от барабан, челюст, цилиндър, бутало, възвратна пружина и регулатор.

Как работи спирачната система?

Когато върху педала на спирачката е приложен натиск, той се предава чрез система от лостове върху буталото на главния спирачен цилиндър, който избутва спирачната течност през серия от тръби и маркучи до спирачния апарат на всяко колело. В спирачния апарат спирачната течност предава натиск върху бутало, което от своя страна избутва двете спирачни накладки към спирачния диск и в резултат на триенето спирачния диск забавя движението си или напълно спира.

При барабаните спирачки барабанът се прикрепя към колелото, като така наречената стационарна задна пластина, на която има две извити челюсти, носещи накладки, обхваща отворената му страна. При натискане на педала на спирачката, челюстите се избутват от буталата към цилиндрите на колелата, като по този начин автомобилът бива забавен или напълно спрян, вследствие на притиснатите накладки към вътрешността на барабана.

Недостатък на барабанните спирачки е, че не са много устойчиви от гледна точка на прегряване. При този тип спирачки има риск от прегряване ако се използват често в кратък период от време, а това може да доведе до загуба на ефективността им, докато не бъдат охладени.

Как да разберем, че нещо не е наред.

Педалът на спирачката е един от основните идентификатори, че нещо не е наред със спирачната система на автомобила.

Ако педалът на спирачката е мек и натискането продължава почти до пода преди да се задействат спирачките, има вероятност накладките да са износени или, че да има проблем с хидравличната система – въздух в спирачната система или теч на спирачна течност. В случай, че дори и най-лекото докосване кара спирачките да се задействат силно най-вероятно става въпрос за неравномерно износен спирачен диск, замърсена спирачна течност или проникване на влага в нея.

Друг много важен индикатор за проблем в спирачната система е специфичен звук, когато накладките се нуждаят от промяна. Ако започнете да чувате груб стържещ звук означава, че най-вероятно сте износили напълно накладките и при всяко натискане на спирачката, стържете по спирачния диск с изложения метален корпус на накладките. Това е неефективен начин за спиране на колата и би повредил спирачните дискове. В следствие на това би се наложило да замените сравнително евтиният ремонт за смяна на накладки със скъпоструващ такъв за възстановяване на повърхността или цялостна подмяна на спирачните дискове.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии