Двама обвиняеми за наркопрестъпления ще продължат престоя си в ареста

Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение на двама обвиняеми по досъдебно производство на сектора за Борба с организираната престъпност. Окръжен съд – Варна е постановил задържането им под стража през ноември 2021 г. Трайко М. и Мартин Г. поискаха по-леки мерки за процесуална принуда. Отказът на първата инстанция бе потвърден днес от въззивния съд.

Трайко М. е обвинен в държане на 99,56 грама хероин. Веществото му било разпространено на паркинг във Варна от друг обвиняем по същото разследване. Жалбоподателят е направил самопризнания.

Адвокатът му припомни, че макар да има обременено съдебно минало, никога не е обявяван за издирване и винаги е съдействал на органите на досъдебното производство. Държавното обвинение припомни, че Трайко е осъждан ефективно два пъти. Въпреки изтърпените по едната присъда 5 години лишаване от свобода, той отново е обвинен за престъпление, свързано с държане и разпространение на наркотици. Представителят на Апелативната прокуратура изрази опасения, че ако е на свобода, отново ще се изкуши да наруши закона.

Апелативният съд заключи, че са налице всички законови предпоставки, предвиждащи най-тежката мярка за неотклонение. Освен основателноно предположение за съпричастността на обвиняемия, подкрепено както с доказателства, така и със собствените му обяснения, няма други нови обстоятелства, които да обосновават преразглеждането на задържането под стража. Въпреки изтърпяното лишаване от свобода, Трайко М. е извършил престъплението по настоящото досъдебно производство. Това обосновава опасността, че може да продължи с противоправната дейност. От друга страна, заплахата от ново ефективно наказание може да го подтикне да се укрие. Въззивната инстанция потвърди постановената от Окръжния съд забрана в срок от 2 месеца Трайко да иска преразглеждане на мярката за неотклонение. Като обвиняеми по същото дело са привлечени няколко лица, които подават жалби срещу задържането си и това възпрепятства разследването.

Другият привлечен към отговорност по същото производство – Мартин Г. е обвинен, че е разпространил 5,95 грама метаамфетамин и че е държал с цел разпространение различни количества марихуана, хероин, кокаин и метаамфетамин. Преди няколко дни мъжът е признал вината си. Адвокатът му смята, че изминалите близо три месеца от първоначалното задържане и изяснените факти по случая правят ареста нецелесъобразен. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче изводът на Окръжен съд – Варна да потвърди най-тежката мярка за неотклонение е правилен, тъй като опасността от извършване на престъпление не е отпаднала.

Въззивният съдебен състав констатира, че не са налични нови нови обстоятелства, налагащи изменение на мярката. Не е разколебано обоснованото предположение, че Мартин Г. е извършил престъплението,  в което е обвинен. Макар да няма опасност да се укрие, има реален риск той да извърши престъпление. Въпреки че по предходно осъждане е настъпила реабилитация, съдът не може да пренебрегне извършеното престъпление – част от неговата биография. Многократните действия по разпространение на наркотици в миналото и намерените сега в негово владение 4 вида упойващи вещества правят реална опасността при по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да се върне към предишния си начин на живот и да поднови контактите с лицата, на които е разпространявал наркотици.

Определенията на Апелативен съд – Варна, с които бяха отхвърлени жалбите на Трайко М. и Мартин Г., са окончателни.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии