Апелативен съд – Варна потвърди: 4 години затвор за мъж, блудствал с внучетата си

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Варненския окръжен съд, с която подсъдим е бил признат за виновен за блудство с две малолетни лица. Първата инстанция е наложила на Атанас Х. лишаване от свобода за срок от 4 години. Мъжът бе изправен на съд по две обвинения за това, че между февруари 2019г. и февруари 2020г. във Варна, при условията на продължавано престъпление, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на две лица, ненавършили 14-годишна възраст, като е използвал положение на зависимост и надзор. Третото обвинение е за опита му да осъществи полово сношение с малолетно лице от същия пол, като употребил заплаха, но деянието останало недовършено поради независещи от него причини. Пред първата инстанция делото е проведено в условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт. Той обжалва присъдата пред въззивната инстанция с искане за намаляване на наказанието.

За Апелативния съд няма съмнение, че Атанас Х. е осъществил престъпленията. Той използвал положение на зависимост и надзор, тъй като бил в емоционална семейна връзка с внучетата си. По време на деянията едното било на 8, другото – на 10 години. Именно зависимостта на малолетните той използвал, за да елиминира съпротивата им, както и да ги убеди да не разказват за случилото се. Посегателствата са извършвани системно, в продължение на една година, което обуславя признака „продължавано престъпление“. Съдебният състав отчете като допълнително отегчаващо обстоятелство тази продължителност, защото тя показва непоколебимостта на Атанас Х. да изпълни намерението за сексуална злоупотреба със собствените невръстни внуци.

С оглед ниската обществена опасност на подсъдимия и смекчаващите вината обстоятелства, сред които напредналата възраст и чистото съдебно минало, първата инстанция е определила наказанията за извършените престъпления. Размерът им Апелативният съд намери за справедлив.

Посегателството срещу половата неприкосновеност, особено на малолетни лица, е крайно нетърпимо за обществото деяние и затова по-леки санкции не биха въздействали предупредително и възпиращо спрямо останалите членове на обществото, склонни към подобни деяния, посочва в съдебния си акт Варненският апелативен съд.

Решението на втората инстанция влезе в сила, след като не беше обжалвано и протестирано в законоустановения срок.

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии