На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България

Заупокойна панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена утре, 6 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

В ритуала в София ще участват министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи.

В ритуала ще вземат участие представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената-светини: Знаме на 6-и пехотен Търновски полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 13-и Рилски полк, Знаме на 25-и Драгомански полк, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 24-и пехотен Черноморски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк.

С военни почести в различни военни гарнизони в страната военнослужещи от Българската армия ще отдадат признателност на загиналите във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време.

По традиция на този ден  представители на  Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Северна Македония.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии