Издават зелен сертификат и след поставяне на първа доза ваксина

Зелен сертификат за COVID-19 ще бъде издаван след поставяне на първа игла. Той ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората доза и се издаде повторен документ. Това заяви на брифинг днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също да се издава документ, който да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина, той ще служи, за да посещавате местата, на които се изисква”, каза още министърът.

Кацаров обяви още, че срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. До края на деня ще бъде обявено дали решението е окончателно прието.

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии