„Свободата на изразяване в дигиталната ера” – тема на международен семинар с лектор съдия от Апелативен съд – Варна

Съдия Ангелина Лазарова от Варненския апелативен съд бе лектор на международен семинар на Европейската мрежа за съдебно обучение. Тя разработи темите: „Свободата на изразяване в дигиталната ера – съдиите и социалните мрежи” и „Свободата на изразяване в интернет – наказателноправни аспекти”. Пред близо 30 прокурори и съдии от 9 страни-членки на Европейския съюз съдия Лазарова разгледа възможностите и предизвикателствата пред използването на социалните медии от представителите на съдебната власт.

Комуникацията чрез социалните мрежи дава възможност за установяване на директен контакт с ключови аудитории. Тя повишава обществената осведоменост за резултатите  от работата на съда, посочи в презентацията си българският лектор. И припомни, че съдилищата общуват със своята публика чрез интернет страниците си, медиите и социалните мрежи. Съдилищата имат място в платформи като Facebook, Twitter, Youtube, защото това е най-достъпната и използвана форма на комуникация днес. Така съобщенията и посланията достигат до по-млада и по-разнородна публика, създава се общност от съмишленици, което спомага за повишаване на прозрачността в работата на съда. Като примери за позиционирането на съдебната власт в социалните медии бяха дадени страницата на Висшия съдебен съвет и профилът на Апелативния съд във Варна.

Макар че все повече магистрати в Европа използват социалните мрежи със свои лични профили, те трябва да съобразяват съдържанието на публикациите си много повече от всички останали потребители, заради силата, която олицетворяват и институцията, която представляват. Начинът, по който съдии и прокурори използват тези канали, може да се отрази на това как обществото приема тях като личности, а и да повиши доверието в съдебната система. Има обаче и рискове – допускането на външни лица в личното пространство и  вероятността за негативни коментари, например. Представителите на органите на съдебната власт винаги трябва да имат предвид ограниченията в свободатата на изразяване, заради длъжността и общественото си положение.

Домакин на семинара на Европейската мрежа за съдебно обучение бе Националният институт на правосъдието. Събитието бе поле за обмен на професионален опит и практически умения между съдии и прокурори в ЕС.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии