8 години затвор, конфискация на част от имуществото и лишаване от права за длъжностно присвояване постанови за причининени имуществени вреди

Варненският апелативен съд постанови допълнителни наказания на подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери. Част от имуществото му ще бъде конфискувано, а за срок от 10 години той ще бъде лишен от право да заема материално отговорна длъжност и да упражнява дейност, свързана с пазене на средства и имущество. Тези две наказания въззивната инстанция добави към определените от Варненския окръжен съд 8 години лишаване от свобода на Тинко Д. и обезщетения за причининени имуществени вреди на гражданските ищци.

Мъжът е признат за виновен в това, че от юли до октомври 2014 г. във Варна и Провадия  в качеството си на длъжностно лице е извършил присвояване на чужди вещи, поверени му да ги пази. Деянието е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършено като продължавано престъпление. Присвоените чужди вещи: пшеница, слънчоглед и ечемик били  с общо количество 6 657 380 кг, на стойност 2 353 985 лв.

Подсъдимият бил едноличен собственик и управител на дружество, което притежавало база за съхранение на зърно. През разглеждания период една земеделска кооперация, две дружества, едноличен търговец, двама производители и професионална гимназия подписали договор с него и вложили за съхранение различни по вид и количество зърнени култури – пшеница, слънчоглед и ечемик. В част от случаите, при сходен начин на действие, Тинко Д. без знанието и съгласието на вложителите, вместо да транспортира продукцията им в собствените си складове, я продавал на фирми-износители или на други търговци. Разпореждал количествата да бъдат разтоварвани в склад на Пристанище Варна или директно на моторни кораби. В други случаи след временно съхранение в зърнобазата, продавал зърното. Сумите от продажбите постъпвали в сметките на дружеството на Тинко, след това били изтегляни от него или упълномощени лица. В началото на октомври 2014 г. той прехвърлил дружествените си дялове на българин, живеещ във Виетнам. Мъжът подписал декларации, че приема за съхранение зърното на засегнатите.

За злоупотребата пръв разбрал един от собствениците, който решил да продаде пшеница, която предал за съхранение в зърнобазата в Провадия. Постепенно потърпевшите узнали, че дружеството е прехвърлено на нов собственик, складовете са празни, а продукцията им – продадена. На всички тях били нанесени сериозни материални вреди: невъзможност на кооперацията да изплати ренти, задлъжняване с кредити, затруднена дейност, възпрепятствани инвестиции за нова техника и намалена конкурентоспособност, накърнена социална дейност на гимназията.

За да увеличи наказанията на подсъдимия, Апелативният съд обоснова високата му обществена опасност – с действията си засегнал правата и интересите на множество лица, които изпаднали в тежко финансово състояние. Индиректно пострадали и арендаторите, чиито земи били обработвани и следвало да получат рента. Ощетени били и учениците от професионалната гимназията – продажбата на зърно им осигурявала храна и транспорт. С действията си, Тинко Д. проявил изключителна настойчивост и престъпна упоритост – извършил стотици доставки на зърно, за да осъществи присвоителни деяния.

За престъплението, в извършването на което той е признат за виновен, наред с наказанието „лишаване от свобода“, Наказателният кодекс предвижда „конфискация” и „лишаване от права“. Въззивният съд счита, че те трябва да бъдат наложени, за да се попречи на подсъдимия да извършва сходни престъпления. Затова се отнема част от имуществото му. За срок от 10 години Тинко Д. ще бъде лишен от право да заема материално отговорна длъжност и да упражнява професия или дейност, свързана с пазене и управление на средства и имущество.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии