Ето защо 50% от вратите в България са от ковано желязо

Като якост, кованото желязо може да бъде надмината само от отлятата стомана и волфрама. Всички други материали и начини на обработка има своите слабости, пренебрегнати при кованото желязо.

Този факт е голяма причина толкова много българки да са избрали и да продължават да избират кованото желязо като материал за изработката на техните входни врати и порти.

От къде идва якостта на кованото желязо

Познатата здравина идва от това, което се случва с феритните атоми при процесът на коване след нагряване. Реално, този процес е цикличен и изисква често нагряване на метала до определена температура, за да се постигне желаната ковкост, чрез която се постигат поръчаните форми.

Атомите на желязото са в кристална решетка, много сходна до тази на диаманта и графита. Нагряването в пещ и последователното коване с преса или чук пренарежда тази структура в една по-стабилна и по-монолитна решетка, чрез която се намалява процента на въглерод.

Въглерода е именно нещото, което прави един метал податлив на чупене и ражда, което не е никак желателно, особено когато става дума за тежка и масивна метална входна врата на къща или порта на двор.

Други предимства на кованото желязо

Поради своята ковкост при нагряване, желязото може да бъде оформено по всевъзможни начини. Монолитната структура на атомната решетка позволява изтъняване без да се прави компромис със здравината на една конструкция.

Именно заради това, кованото желязо превъзхожда дървото и другите метали в своята способност да заема всевъзможни форми. Благодарение на това е напълно възможно да се изработят дизайни и украшения, които иначе не биха били възможни с друг материал, без да се рискува тяхната здравина.

За това, когато видите една добре украсена врата, със сложна геометрия и дизайн, си давате сметка, че човек с опит и разбиране я е правил.

Защо да изберете врата направена от професионална фирма

Със своята функция, една врата служи както като приветстващ елемент, така и като пазач. Нуждата от прецизност при често движение означава, че за да служи правилно, една врата трябва да бъде изработена по точен размер, който се спазва консистентно навсякъде по проекта.

Дори малка разлика или неточност, може да превърне една красива врата в неприятна тежест, която рискува безопасността ви, вместо да я подсилва.

Отделна причина за избора на професионална изработка, е че е много по-лесно и не отнема от личното ви време, друг е факта, че малко от четящите ще имат уменията или способността да изработят врата от ковано желязо.

Избора на толкова специализиран продукт идва с избора на фирмата, която ще го произвежда. Доверете се на опита на компания като MetalWorks.bg, която е лидер в изработката на железни елементи като врати и огради.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии