С успоредна или двойна серпентина да е бойлера ни

Бойлера и затоплянето на вода в домашни условия е важна тема, особено за много от нас, които помнят времето, когато имаше режим на тока и топлата вода в чешмата беше рядкост. За щастие, в днешно време имаме достъп до много повече избори и в този текст ще засегнем темата за избор на бойлер – дали да е с двойна или успоредна серпентина.

Какво представлява бойлера с успоредна серпентина

Бойлерите със успоредна серпентина са една идея по съвременни като технология от тези с двойна серпентина. Серпентината е идеален избор за загряване не големи количества вода, за това много от високо дебитните бойлери, до 1000л, са със успореден вид серпентина.

За сметка на това, тези бойлери са и от онези, които ни притесняват, тъй като тяхната мощност и капацитет на затопляне може да увеличи сметките ни за ток значително. За това, ако имате нужда от бойлер до 80-120 литра, можете и да изберете такъв, които е по-ефикасен и не харчи толкова много енергия.

Предимствата на двойната серпентина

Двойната серпентина представлява система от две отделни серпентини – едната отгоре а другата отдолу. Има малко разстояние между двете серпентини, като в центъра и на двете има механизми за анодна защита от корозия на водосъдържателя.

Това, което прави различните бойлери със серпентина толкова добър избор за домакинства с по-малка консумация, е че те не харчат толкова много електроенергия. Принципа на работа на тези бойлери е доста елементарен, като долната е в пъти по-често използвана от горната.

При нагряване на студена вода, долната серпентина се включва и започва показването на температурата на студените слоеве вода. Когато температурата достигне някакво желано количество, горната серпентина се включва и продължава работата на долната, като така е значително по-лесно да се поддържа конкретна температура.

Това означава, че през по-голяма част от времето, бойлера работи на половин капацитет, освен ако нямате нужда от бързо нагряване, в който случаи и двете серпентини нагряват едновременно. Когато не е нужно, и системата е пусната на бавно загряване, работи само долната и пести енергия, оставяйки горната в покой.

Кой е по-добър за домашни условия

Отговора на подобен въпрос реално зависи от това какви потребности има вашето семейство. Ако сте многочленно домакинство, то тогава ще имате нужда от голям бойлер, които да загрява бързо, тоест нещо повече от 180-200 литра – в такъв случаи търсете Klimatici.bg за техните високодебитни, ефикасни бойлери.

Ако, обаче, бойлера ще се ползва рядко, за кратко и нямате нужда от толкова много вода – тогава един уред с двойна серпентина ще е повече от достатъчен.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии