Първият български военен научноизследователски кораб получи името на Светите братя Кирил и Методий

“Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тържествената церемония по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на първия български военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 днес, 27 юли. Кръстница на кораба стана актрисата Мария Бакалова, номинирана през 2021 г. за най-престижната филмова награда „Оскар“. На церемонията тя отправи думите: „Разнасяй славата на българските военни моряци, носи името „Свети Свети Кирил и Методий“.

В приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви още: „Използването на кораба за научни изследвания е възможност за нови постижения в области, където имаме международен авторитет. Като началник на отбраната, за мен е изключително важно, че новата придобивка ще се използва за учебни практики на курсантите и студентите от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. Училището разполага със съвременни тренажори и стимулатори, но подготовката на море е незаменима“.

Той приветства ръководствата на ВВМУ, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българския Антарктически институт, Министерството на отбраната, Министерството на образованието и науката, както и всички, ангажирани с процеса на придобиване и последваща експлоатация. „С проявената мъдрост и сътрудничество можем днес да присъстваме на това събитие, което е проява на визионерство и държавничество“, каза още адмирал Ефтимов. По думите му – под ръководството на флотилен адмирал професор Боян Медникаров ВВМУ се е превърнало във флагман на военната наука в Българската армия и въоръжените сили и пример за целенасочена, добре организирана научно-преподавателска работа и мениджмънт във военното образование.

„Изказвам уважение и признателност на кръстницата на кораба г-жа Мария Бакалова. Нека вашите постижения в една висококонкуретна област да служат за мотивация на командира и екипажа при изпълнението на всяка мисия“, каза още адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната връчи на командира на кораба капитан II ранг Николай Данаилов военноморския флаг на плавателния съд с думите: „На вас се пада честта и огромната отговорност да претворите в дела идеите за този проект“. Той отправи и традиционното морско пожелание с думите: „На добър час, попътен вятър и седем фута под кила на научноизследователския кораб „Свети Свети Кирил и Методий“.

„Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени да имат възможността да изследват тайните на световния океан и континента Антарктида“, каза в приветствието си флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той допълни, че корабът е свидетелство за амбициите и капацитета на българските учени за адекватно присъствие сред колегите им от водещите морски държави. „Той е доказателство за развитието на българската наука на базата на успешна колаборация между различни образователни и научно-изследователски институции. Той е и заявка за развитие на способностите на България като морска държава. Нашият кораб ще разнася славата на страната ни с името на Светите братя Кирил и Методий – име, което напълно съответства на мисията на кораба да осигурява научни изследвания и обучението на бъдещите офицери от Военноморските сили“, посочи още флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Тържествената церемония по издигането на военноморския флаг и присвояване на име се проведе в Деня на Светите седмочисленици, в който Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий и техните най-близки ученици. Денят ще бъде празник и на кораба. Проведе се военен ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. Присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов, представители на научни институции и организации (председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, председателят на Български Антарктически институт, проф. Христо Пимпирев), офицери, старшини, курсанти, представители на местната власт, на Министерството на образованието и науката и др.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии