Първият военен научноизследователски кораб на България акостира в Пункт за базиране – Варна

Военният научноизследвателски кораб, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ днес акостира в Пункт за базиране – Варна. Новата придобивка е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са Морско училище, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт (БАИ).

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции и ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий. Предстои официална церемония по кръщаването на кораба на 27 юли.

Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на първия военен научноизследвателски кораб ще се състои в Пункт за базиране – Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии