В ареста остават баща и син, обвинени в държане и разпространение на различни по вид наркотични вещества и в притежаване на прекурсор

Варненският апелативен съд потвърди определения на Окръжен съд – Варна, с които на 10 юли е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двама мъже, обвинени в държане и разпространение на множество различни по вид високорискови наркотични вещества. Хамди Ю. и Ибрахим А. – баща и син – са привлечени към наказателна отговорност с още две лица, за това, че между 7 юни и 8 юли тази година в Дъбравино и Детелина в съучастие и при продължавано престъпление са държали с цел разпространение следните наркотици: 4606.34г марихуана, 183,82г метаамфетамин, 1724,77г амфетаминови производни, 110,6г хероин, 632,57 г екстази, 832,62 гр морфин, 823,27 г хероин, деацитлморфин – 79,07г. Повдигнато им е и обвинение за държане на прекурсор – 432,57г лизергинова киселина. С част от веществата била осъществена сделка със служители под прикритие.

Според защитниците на Ибрахим, никой от разпитаните множество свидетели не твърди, че е купувал наркотици от него. Единственото уличаващо са показанията на двамата агенти под прикритие. От тази гледна точка е несъстоятелна тезата, че той би въздействал на свидетели.

Апелативният прокурор счита, че са събрани изобилни доказателства в подкрепа на обоснованото подозрение за авторството на деянията. Обвиняемият е многократно осъждан, включително за подобно престъпление. Високата му обществена опасност и съдебното минало потвърждават реалната опасност от укриване и извършване на бъдещи престъпления.

Съставът на Апелативния съд взе предвид, че повдигнатите обвинения са за две тежки по смисъла на закона престъпления – държане с цел разпространение и разпространение на наркотици, както и държане на прекурсори. Втората инстанция не откри доказателства, които да опровергават извода за съпричастност на обвиняемия. Рискът той да извърши престъпление се извежда от начина на извършване на престъпната дейност, на одобряването на клиентите, на предаването на наркотичните вещества и заплащането им, на съхраняването на опиатите на разнообразни места. Осигурени са били охрана и „чисти коридори“ за придвижването на обвиняемите и техните клиенти. Повдигнатите обвинения, естеството на престъпната деятелност и данните за предходната съдимост на Ибрахим А. водят до извода, че е реална опасността той да наруши закона. Това налага мярката му за неотклонение да остане „задържане под стража“, мотивира се Апелативният съд.

Във второто съдебно заседание – с обвиняем 57-годишният Хамди Ю., защитниците настояха, че той може да има отношение само към намерените в негов имот наркотици, но не и към останалите количества, нито към разпространението. Бащата не е имал криминални прояви и не е осъждан.

Апелативната прокуратура изтъкна огромното количество открити в дома му хероин, кокаин и морфин. Ролята на Хамди е била да прикрива престъпната дейност на сина си и останалите обвиняеми. Макар да не е осъждан, както останалите граждани на Република България, той е длъжен да спазва законите на страната. Държавното обвинение посочи и и наказуемостта на двете деяния: за държане с цел разпространение и разпространение на наркотици законът предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лв, а за прекурсори – от 3 до 12 години затвор и от 20 до 100 хиляди лв глоба.

И по отношение на този обвиняем Апелативният съд не установи данни, опровергаващи обоснованото подозрение в извършване на деянията. Съществува и реален риск от осъществяване на престъпление в бъдеще, тъй като бащата е имал активна роля в разпространението и в обезопасяването на придвижването на останалите обвиняеми. Ето защо по-лека мярка за неотклонение не би му попречила да продължи противоправните си действия.

Определенията на Апелативния съд, с които беше потвърдена най-тежката мярка за неотклонение на привлечените като обвиняеми Хамди Ю. и Ибрахим А., не подлежат на обжалване.

 

Сподели
Share