В Норвегия могат да влизат ваксинирани срещу COVID-19 или преболедували вируса

От днес, 24 юни 2021 г., Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 и за преболедували коронавируса през последните 6 месеца.

По информация на посолството ни в Осло имунизацията и оздравяването след вирусната инфекция трябва да бъдат доказани чрез т.нар. зелен сертификат на ЕС с наличен QR-код. Според съобщението на норвежкото правителство удостоверенията, издавани от България и други европейски държави като Австрия, Белгия, Кипър, Германия, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Исландия, Полша и Латвия, са свързани с тази система и би следвало да бъдат разчетени от норвежките гранични власти.

За ваксинираните и преболедувалите отпадат и изискванията да се регистрират предварително при пътуване до Норвегия. Те няма да бъдат подлагани под карантина и тествани за коронавирус при пристигане в страната.

От 1 юли 2021 г. норвежките сертификати за ваксиниране и оздравяване след COVID-19 ще бъдат признавани и от държавите- членки на ЕС.

Припомняме, че на 29 януари т.г. Норвегия въведе забрана за влизане на нейна територия за чужденци без статут на постоянно пребиваващи в страната с някои изключения.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии