Община Варна освобождава от такса „тротоарно право“ всички търговски обекти и заведения за периода от 1 април до 30 юни 2021 г.

Община Варна освобождава от такса „тротоарно право“ всички търговски обекти и заведения за периода от 1 април до 30 юни 2021 г. Мярката в подкрепа на бизнеса, предложена от председателя Тодор Балабанов, беше одобрена с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет.

„Възстановяването от кризата е продължителен процес, което обуславя необходимостта от адекватни мерки за подпомагане на засегнатите лица. Приетото облекчение ще доведе до намаляване на приходната част в бюджета на общината, но ще помогне на ресторантьорския бранш, който беше сред най-потърпевшите от COVID-кризата“, мотивира предложението си Балабанов.

Собствениците на заведения във Варна реално са освободени от плащането на таксата за ползване на тротоари, площади, улични платна и др. от края на ноември 2020 г. След втория локдаун заради пандемията Общинският съвет реши обектите от обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването да не плащат такси, наеми и цени на услуги, включително и такса „тротоарно право“. Облекчението първоначално важеше   за периода 28 ноември – 21 декември 2020 г., но впоследствие мярката беше удължена. На юридическите и физическите лица, заплатили местните такси за периода, сумата ще им бъде приспадната от следващите плащания.

Другата одобрена днес мярка бе да се даде възможност на лицата, които в законоустановения срок до 30 ноември 2020 г. не са подали заявления-декларация за определяне на такса за битови отпадъци според количеството, да го направят до 30 юни тази година.

На днешното заседание общинските съветници приеха и искането на групата на „Възраждане“ за отстраняването на д-р Янко Станев като зам.-председател на местния парламент. Решението беше взето с 26 „за“, 6 „против“ и 13 „въздържал се“.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии