Историческият парк в с. Неофит Рилски с фестивал за втория си рожден ден

От 18-20. 06. 2021г., ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК  в село Неофит Рилски, Варненско, е домакин на първия МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН И СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ ,,НОВО НАЧАЛО‘‘, организиран по повод втората годишнина от неговото откриване и по повод 1 340 г. от най-знаменателното събитие в нашата история: утвърждаването в края на VII век на българската държавност на Балканите .

По време на фестивала ще бъдат пресъздадени битът и културата, военното дело и обичаите на хората, населявали българските земи от античността и във времената на блестящата тракийска цивилизация до залезана вековното българско средновековно царство в края на XIV-XV век.

Гости на фестивала ще бъдат сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България, Русия, Унгария, Полша, Румъния, Молдова, Словакия, Турция, Сърбия, Ирландия и др.

Фестивалът ,,НОВО НАЧАЛО‘‘ ще бъде тържествено открит в 11 ч. на 18. 06., а в богатата фестивална програма ще бъдат включени: турнир по стрелба с традиционен лък и турнир по средновековна фехтовка, мащабни демонстративни и реконструкторски битки, изпитания на средновековно въоръжение и защитно снаряжение, възстановки на значими исторически събития, завладяващи исторически спектакли и музикални изпълнения.

Най-дългият и динамичен фестивален ден е 19.06., който ще завърши с грандиозен концерт, на който под светлините и пламъците на огнено шоу ще блеснат виртуози на българската народна музика и танци.

На 20.06. ще минем по пътя на предците със символичен боен поход от 1 340 стъпки, който ще ни преведе от онова ,,Ново начало‘‘ поставено преди повече от хилядолетие тук на тази земя.

Автор: Йордан Георгиев


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии