Условно наказание за две сестри, ползвали неистинско удостоверение за наследници

Съдът одобри внесено за разглеждане споразумение, с което две сестри,  съответно 48-годишна и 44-годишна, се признават за виновни в документно престъпление, за това че през м. юни 2018 г. съзнателно са се ползвали от неистински официален документ – удостоверение за наследници. Деянието е наказуемо  по чл. 316 от Наказателния кодекс.

На по-голямата от подсъдимите бе наложено условно наказание от 4 месеца лишаване от свобода, с 3 годишен изпитателен срок. Тя е действала при условията на продължавано престъпление, като на два пъти в периода от 8 до 15 юни 2018 г. се ползвала от неистинския документ – веднъж самостоятелно го употребила пред служител в дирекция „Местни данъци“ към общината, а втория път пред варненски нотариус, в съучастие с родственицата си като съизвършител. По-малката сестра,  ползвала се съзнателно от оригинала на неистинското удостоверение за наследници само пред нотариус, получи условно наказание от 3 месеца лишаване от свобода. От подсъдимите не може да се търси наказателна отговорност за самото съставяне на фалшивия документ.

Направените по делото разноски следва да бъдат заплатени по равно от подсъдимите. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии