Варненски тенисист в основната схема на „Ролан Гарос“

Тенисистът от варненския клуб „Черно море Елит“ Пьотр Нестеров ще участва в основната схема на „Ролан Гарос“ при юношите до 18 години. Двамата с неговия личен треньор Кристиян Илиев вече отпътуваха за Париж, а участието му в турнира ще започне на 6 или 7 юни. През тази година на „Ролан Гарос“ при юношите квалификации не се играят, заради коронавируса. В турнира участват най-добрите 64 в световната ранглиста за тази възраст.

След като всички родни тенисисти при мъжете и жените вече отпаднаха, Пьотр остава единственият представител на България в „Ролан Гарос“. „Това не ме притеснява, повече ме мотивира. Искам да покажа на какво съм способен и се надявам хората да ме подкрепят“, коментира Пьотр. Двамата с личния му треньор Кристиян Илиев не си поставят конкретни цели и знаят, че всяка победа на турнир от подобен ранг ще е успех. „На това ниво няма слаби играчи. Чувствам се добре подготвен, през миналата седмица спечелих и държавен турнир за мъже в София, което ме кара да се чувствам още по уверен в мачовете си при юношите. Надявам се да запазя отлична концентрация във всеки един от мачовете си в Париж, защото смятам, че това ще е решаващо. На това високо ниво всяка малка пробойна може да се окаже фатална“, коментира Пьотр. Тенисистът на „Черно море Елит“ допълни, че според него психическата подготовка ще е по-решаваща от физическата за „Ролан Гарос“. „Който се справи най-добре с напрежението и покаже най-доброто от себе си ще успее. В Париж времето е променливо и се очаква да има прекъсвания на срещите, както и да се играят по-дълги мачове. В такива моменти е важно всички елементи от подготовката на един състезател да са на ниво“, отбелязва той.

Смятам, че Пьотр е добре подготвен, категоричен е личният му треньор Кристиян Илиев. „Той подхожда много сериозно към тренировъчния процес, ментално също е много устойчив. Работим заедно вече 10 години, той пристигна от Москва в България и в нашия клуб като дете. Беше на осем и половина. Благодарни сме на министерството на младежта и спорта и лично на тогавашния министър Красен Кралев, който съдейства, за да получи Пьотр българско гражданство и да има право да се състезава в национални, а оттам и в международни турнири. Ние не забравяме хората и институциите, които са ни подали ръка, защото без тяхната подкрепа това нямаше да е реалност“, отбеляза Кристиян Илиев.

Неотлъчно до двамата през годините са Българската федерация по тенис и варненският клуб „Черно море Елит“, както и спонсорите на Пьотр – „Софтелектроник“ и HEAD. Решаващи за успехите са неуморните часове на тренировки и доверието между Пьотр и Кристиян Илиев. „Той е като мой втори баща и аз съм много благодарен за всичко, което е направил за мен“, отбелязва младият тенисист. „Пьотр подхожда мъжки към всяка ситуация. Аз не пестя критики към него, но той никога не се е огъвал. Винаги е бил много сериозен и работлив. Дори след дълго пътуване, когато е пътувал цяла нощ, за да се прибере от турнир, на сутринта е на тренировка. Предлагал съм му понякога да остане вкъщи, за да си почине, но той категорично е отказвал с мотива, че трябва да е на корта и да работи. По този начин се постигат успехите – с много труд и постоянство, с болка и мъка…“, отбелязва треньорът Кристиян Илиев. Според него тенисът е един от най-трудните спортове, тъй като в един мач няма фиксирано времетраене. Освен това състезателите пътуват през няколко дни за турнири в различни точки на света – с различни условия на климата. „Поради всички тези причини нашият спорт никак не е лек, изисква големи усилия и адаптивност. Благодарен съм на Пьотр за неговите усилия и постоянство в тренировките и съм убеден, че те ни се отплащат“, допълва Кристиян Илиев.

На въпрос, колко далеч може да стигне Пьотр на Ролан Гарос и двамата са категорични – при такава конкуренция, всяка победа е добре дошла. Наясно са, че на турнир от подобен ранг силите са изравнени, няма силни и слаби играчи. Пьотр достига до участие благодарение на 36-ото си място в световната ранглиста. От треньорския му щаб са убедени, че е способен и на по предно класиране, ако не е бил коронавирусът. Заболяването го е лишило от добро представяне на турнири от първа и втора категория в Испания, които да му донесат още точки за световната ранглиста. Най-хубавото е, че вече е добре и е провел качествена последна фаза на подготовката преди „Ролан Гарос“, която минава през финал на международен турнир в Румъния и титла за мъже от държавен шампионат в София. На какво е способен на „Ролан Гарос“ само времето ще покаже, но прогнозите са отлични за тенисиста, спечелил мастърса на осемте най-добри до 16 години в Европа през 2018-а. Тази година е последна за него при юношите, така че го очаква и най-важното предизвикателство – успешното преминаване към мъжкия тенис, където, както неговият треньор казва, двубоите са безкомпромисни.

Преди това обаче, да му стискаме палци на „Ролан Гарос“, както и месец по-късно на „Уимбълдън“. И на най-стария тенис турнир Пьотр отново ще играе в основната схема при юношите.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии