„Национални дни на кариерата” в България

За поредна година Агенцията по заетостта партнира на JobTiger в изложението „Национални дни на кариерата”, чието 20-о юбилейно издание се проведе в рамките на месеца в София, Пловдив и Варна, както и онлайн. В официалното откриване на събитието в столицата на 18 май участие взе главният секретар на Агенцията Кремена Калчева, която поздрави организатори и участници и пожела продължаващо и ползотворно развитие на дългогодишното сътрудничество между двете организации.

И в трите града местните офиси на Агенцията по заетостта участваха със собствени щандове, на които експерти информираха посетителите за възможностите, предлагани както на търсещи работа, така и на работодатели. Въпреки продължаващата епидемиологична обстановка, събитието предизвика интереса на голям брой участници, които при стриктно спазване на действащите мерки за безопасно общуване получиха кариерна консултация и съдействие.

Всички интересуващи се от започване на работа лица, които посетиха щандовете на Агенцията по заетостта, бяха запознати с услугите за кариерно консултиране и професионално ориентиране на бюрата по труда и центровете за кариера. Интерес предизвикаха обученията от Националния план за действие по заетостта за 2021 г., активните младежки стажантски програми, както и МуCompetence – националната система за оценка на компетенциите, предлагаща възможности за обучения и самооценка.

Голяма част от въпросите към консултантите бяха свързани с начините за регистрация в бюрата по труда, механизмите за подкрепа по проекти от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и възможностите за субсидирана заетост по Закона за насърчаване на заетоста. На интересуващите се от започване на работа бяха представени и конкретни свободни позиции, а специално внимание бе обърнато на каналите за ползване на онлайн информация за обявени работни места и актуални инициативи.

Освен с търсещите професионална реализация, екипите на Агенцията по заетостта разговаряха и с присъстващите на изложението представители на бизнеса. Те бяха запознати с предлаганите услуги за работодатели, от които биха могли да се възползват, като акцент бе поставен върху съдействието за наемане на персонал. Предмет на дискусии бяха също възможностите за финансиране на работни места, като най-голям интерес предизвика схемата „Заетост за теб”, финансирана с европейски средства.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии