Проф. д.ик. н. Анна Недялкова ще изнесе открита лекция на тема „Кръгова икономика“ във ВСУ

По покана на Студентския съвет на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, проф. д.ик.н. Анна Недялкова – председател на Настоятелството на университета, ще представи открита лекция на тема “Кръгова икономика” на 20 май 2021 г. от 17.00 ч. Събитието ще се проведе онлайн във виртуална аудитория. Регистрацията е на адрес: https://forms.gle/KRN4yetYLT811VjG8.

Откритата лекция на проф. Недялкова е в подкрепа на организирания от Студентския съвет онлайн конкурс на тема “Кръгова икономика –  своята алтернатива създай и нататък предай”, посветен на 30-годишнината на университета и 25-години Студентски съвет. В него могат да участват студенти на ВСУ “Черноризец Храбър” от всички специалности. Конкурсът цели да насочи вниманието на младите хора към идеята за кръговата икономика и опазване на околната среда, както и да популяризира разбирането за удължаване на жизнения цикъл на продуктите чрез повторно използване, поправка или рециклиране.

Студентите могат да участват в конкурса индивидуално или по групи (до трима участници) с презентации,  макети, плакати, филми, видео, 3D-макети, софтуерни приложения и др. Проектите им трябва да са насочени към темите:

  • Кръговата икономика в строителството и дизайна – използване на иновативни строителни материали, управление на строителни отпадъци – повторна употреба,
  • Кръговата икономика в изкуството – авангардно изкуство, кръгови модели в текстилното производство и модата,
  • Кръговата икономика в правото – правни ограничения и стимули, таксономия на ЕС,
  • Кръгова икономика и медии – създаване на знания и поведенчески навици в населението,
  • Кръговата икономика в икономиката – екологичен маркетинг, кръгови бизнес модели, устойчиво развитие, зелени финанси,
  • Кръговата икономика в IT сектора – информационни системи за мониторинг и превенция,
  • Кръговата икономика в нашето ежедневие – промяна в психологическите нагласи и поведение, управление на битовите отпадъци, разделно събиране и обработка на битови отпадъци,
  • Кръгова икономика и сигурност – екологична сигурност.

 Пълният регламент на конкурса тук

Срокът за подаване на проектите е 30.05.2021 г. на [email protected]. Представянето на студентските разработки ще се проведе на 03.06.2021 г., когато жури от специалисти в съответните области и публиката ще определят най-добрите проекти. Студентският съвет на ВСУ “Черноризец Храбър” ще отличи най-добрите с парични награди.

Варненският свободен университет създаде първата в България магистърска програма “Кръгова икономика”, подкрепена от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия. Вече се дипломира и първият випуск студенти, който предложи практическо решаване на реални проблеми, свързани с опазването на околната среда. Възпитаници на програмата са експерти от общинската и районните администрации в града. По време на обучението си, те имаха възможност да участват в работата на Парламентарната комисия по опазване на околната среда и водите, по покана на председателя й Ивелина Василева. В магистърската програма бе заложена и практика в реална среда. Обучението цели повишаване на административния капацитет в прехода от линейна към кръгова икономика.

Повече информация за магистърската програма вижте тук


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии