Мъж от Северна Македония, издирван за изтърпяване на присъда в родината си, остава в ареста до производството по екстрадиция

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в града, с което за срок от 40 дни е бил задържан гражданин на Северна Македония. Делибор Я. е бил издирван,  за да изтърпи влязла в сила 9-годишна присъда в родината си. Наказанието е постановено през 2019 г. от Основен съд – Охрид. 37-годишният мъж е осъден за сексуално посегателство срещу малолетно лице през 2011 г.

Властите в югозападната ни съседка са поискали от България временното му задържане. За целта е била издадена червена бюлетина от Интерпол. Делибор е арестуван у нас на 28 април. Той няма българско гражданство, но до миналата година е имал Разрешение за постоянно пребиваване в Република България. Женен е за българка. Северномакедонските съдебни власти са декларирали намерение да поискат екстрадицията му.

Адвокатите на издирвания обявиха в съдебното заседание, че той е съден задочно и не е бил уведомен за наказателното производство. Делибор живее у нас вече 14 години, има постоянно местоживеене, семейство и работа, и не би се укрил.

Според представителя на Апелативната прокуратура обаче размерът на наложеното наказание е достатъчен аргумент да се приеме, че той може да се укрие, за да избегне екстрадиция.

Апелативният съд прецени, че предоставените от властите в Северна Македония документи отговарят на изискванията на закона. Няма съмнение, че е било проведено наказателно производство и е наложено наказание. Фактът, че осъденото лице е било обявено за международно издирване и тежестта на  наказанието обосновават риска от укриване. Целта на мярката за неотклонение в случая е да се осигури присъствието на чуждия гражданин в същинското производство по екстрадирането му. Единствено задържането му под стража ще гарантира това, реши Варненският апелативен съд.

Определението не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии