Библиотеката на ВСУ „Черноризец Храбър“ с изложба, посветена на разпространението на славянската писменост

В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, Университетската библиотека на ВСУ „Черноризец Храбър“ представя изложбата „1135 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България от учениците на Св. Св. Кирил и Методий –  Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава“. Тя е разположена в читалнята и може да бъде посетена до 24 май 2021 г.

Едни от най-интересните експонати са фототипните издания на българските възрожденски вестници –  „Независимост“ и „Свобода“ от 1873 г., „Цариградски вестник“ от 1862 г., „Ден“ от 1876 г. и др. Те показват как е изглеждал периодичният печат на 11 май преди повече от 150 години. Експозицията включва и различни научни и художествени произведения, посветени на делото на Кирил и Методий и техните ученици.

През 2021 г. се отбелязват 1135 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България от Кирило-Методиевите ученици  – светите Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Те идват в България в края на 9. век, за да продължат делото на славянските първоучители. Носят светлина за народа, произнасят словото Божие на разбираем език, учат на четмо и писмо. Създадени са две просветни културни средища – в Охрид и Преслав. Така се поставя началото  на разпространението на славянската писменост в средновековна България, разказва Снежана Маджарова – директор на Университетската библиотека.

Не е случайно, че българските университети носят имената на великите ни книжовници и просветители. С гордост, вече 30 години Варненският свободен университет носи името и духа на Черноризец Храбър – ревностен защитник на славянското слово. Сред книгите, включени в експозицията е и сказанието „За буквите“ на Черноризец Храбър – най-стария исторически паметник за началото на славянската писменост. Средновековният духовник и писател остава и най-загадъчният български автор, предал на идните поколения мъдрото завещание – да търсят учението, защото без него няма настояще, няма и бъдеще!

На 11 май – денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, своят професионален празник отбелязват и библиотекарите – хората, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии