Дискусионен форум за изкуствения интелект ще се проведе в ИУ-Варна

Икономически университет – Варна организира дискусионен форум на тема „Приложение на изкуствения интелект в различните обществени сфери – перспективи и рискове“ с участието на Емил Радев – член на Европейския парламент. Събитието ще се проведе онлайн на 15.04.2021 г.  от 10.30 ч. и ще се излъчи на живо в университетския YouTube канал:

То е част от програмата на Седмицата на правото в Икономически университет – Варна, организирана за шеста поредна година от катедра „Правни науки“. По време на форума г-н Радев ще запознае участниците с различните сфери на прилагане на изкуствения интелект, правните и етични предизвикателства в тази област, както и работата на европейските институции за създаването на правна рамка за регулиране на процесите в ЕС.

Изкуственият интелект безспорно се превърна в област от стратегическо значение и ключов двигател на икономическото развитие. Той може да донесе решения и огромни ползи за обществото, като се започне от автономни устройства, продукти и услуги, улесняващи бита ни, и се стигне до по-добро здравеопазване, по-удобен транспорт, по-устойчиво земеделие. С напредъка на технологиите обаче изникват и много въпроси за социално-икономическия ефект, въпроси от правно и етично естество.

В момента на ниво Европейски съюз тече усилена работа по подготовка на законодателство в областта на изкуствения интелект. То трябва да отговори на нуждите на гражданите и бизнеса чрез подходящ, ефективен, прозрачен и съгласуван регулаторен подход, който да гарантира икономически растеж, но и зачитане на европейските ценности, принципи и културни предпочитания, както и високите стандарти за поверителността, защитата на данните и правилата за противодействие на дискриминацията.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии