Подсъдима остава под стража, заради неявяване на съдебни заседания

Подсъдима, която не се яви в две поредни съдебни заседания пред Варненския апелативен съд, остава задържана под стража. Състав на съда не уважи искането й за мярка за неотклонение „подписка“.

66-годишната жена е с висящо дело пред настоящия съд. То е  образувано по нейна жалба срещу присъда на Търговищкия окръжен съд, който е признал вината й за причиняване на пътно-транспортно произшествие. Постановената от първата инстанция присъда е условна. На двете заседания пред Апелативния съд Магда И. не се е явила, без да посочи уважителна причина. Затова съдебният състав е изменил мярката й за неотклонение от подписка в задържане под стража. След невъзможност да бъде открита на адреса си, жената е обявена за общодържавно издирване и задържана.

Днес от думите на адвоката й стана ясно, че и пред Търговищкия окръжен съд подсъдимата е отказвала да се яви. От своя страна Магда И. декларира, че ще присъства на насроченото след месец заседание по разглеждане на делото срещу нея.

За да се произнесе, съдът взе предвид процесуалното поведение на подсъдимата, с оглед задължението й да участва във въззивното производство, образувано по нейна жалба. Затова прие, че задържането под стража е правилно и законосъобразно. Съдебният състав не даде вяра на твърденията на жената, че не е знаела за насрочените заседания. Напротив, между нея и деловодството на Апелативен съд – Варна са провеждани телефонни разговори, в които й е било указало, че по силата на закона е длъжна на да се яви. Затова с цел опазване на интересите на правосъдието и приключване на производството, съдът намери за нужно Магда И. да остане под стража. Така ще се осигури присъствието й в следващото съдебно заседание. По-лека мярка за неотклонение не би изпълнила целите на закона, предвид демонстрираното многократно неуважение към съда като институция – и спрямо въззивния, и спрямо първоинстанционния.

Определението, с което Варненският апелативен съд остави в сила най-тежката мярка за неотклонение по отношение на подсъдима, неизпълнила законовото си задължение за участие в съдопроизводството, е окончателно.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии