Обвиняем за притежание на марихуана остава под домашен арест

Апелативен съд – Варна потвърди втората по тежест мярка за неотклонение спрямо обвиняем в държане с цел разпространение на близо килограм марихуана. Окръжният съд във Варна е определил „домашен арест“ по отношение на 33-годишния Иван П., но прокуратурата атакува съдебния акт.

На 8 март при проверка на лек автомобил били открити пликове с тревиста маса. Шофьорът казал, че те съдържат марихуана. От дома му били иззети 990,49 грама марихуана и минимално количество метамфетамин. Иван П. е бил осъждан, но е реабилитиран.

Апелативната прокуратура обяви, че веществото е било предназначено за разпространение. Аргументирайки риска от извършване на престъпление, представителят на обвинението изтъкна, че реабилитацията заличава факта на осъждане, но не и извършването на престъпление.

Пред съда Иван П. изрази готовност да сътрудничи на разследването и отрече намерения да се укрива.

След като прецени фактите, доказателствата и становищата на страните, Апелативният съд прие за правилно и законосъобразно определението на първата инстанция, с което е бил постановен домашен арест. Макар разследването да е в начална фаза, от събраните доказателства може да се обоснове предположението за съпричастност на обвиняемия към престъпното деяние. Въззивният съд отчете съдебната практика на Върховния касационен съд от последните години: реабилитацията заличава осъждането и отменя правните последствия, които законите свързват със самото осъждане, затова и фактът на осъждането не следва да се оценява в негативен аспект за обвиняемите лица. Настоящият съдебен състав изцяло сподели доводите на Окръжен съд – Варна, взел мярка „домашен арест“ спрямо Иван П., обвиняем за държане с цел разпространение на марихуана.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии