Премиерът Бойко Борисов: С още над 2 милиона лева подпомагаме изграждането и ремонтните дейности на детски градини и училища в цялата страна

„С още над 2 милиона лева подпомагаме изграждането и ремонтните дейности на детски градини и училища в цялата страна, включително и в малките населени места“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Кабинетът отпусна допълнителни 2 079 673  лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища на Министерството на образованието и науката. Програмата е за периода 2020-2022 г и общо по нея се предвижда 210 милиона лева – по 70 милиона лева за всяка от трите години.

„Мисля, че това е една от най-успешните програми на Министерството на образованието и науката, която създава добри условия за провеждане на възпитателен и учебен процес“, заяви министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.

1 212 479 лева от одобрените днес средства ще бъдат разходвани за изграждане на филиали към детските градини „Раковина“ и „Синчец“ в Бургас, както и за реконструиране на съществуващата сграда към Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града.

За реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора се предоставят 574 678 лева.

За изграждане на детска градина „Снежанка“ в Свиленград са одобрени 215 384 лева.

На общините Малко Търново, Добрич, Ботевград, Казанлък и Гоце Делчев се отпускат общо около 77 000 лева за изготвяне на проекти на пристройки или нови сгради на три детски градини и на две училища. В Гоце Делчев се проектира изграждане на нов учебен блок на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В Казанлък ще бъде изграден допълнителен корпус на Профилираната природо­математическа гимназия „Никола Обрешков“, а в Малко Търново стартира проектирането на пристройка на детска градина „Ален мак“ в село Звездец. В Добрич ще бъде изградена нова сграда за детска градина „Слънчице“, а в Ботевград ще бъде направено преустройство и пристройка на детска градина „Кокиче“.

По програмата на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим.

 

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии