Министър Ангелов : неприятно ни изненада поредното редуциране на доставките на аденовирусната ваксина. Отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини

В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил.

На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни – вместо двете очаквани доставки –  на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога,  да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Варна в отговор на въпрос за намалените доставки на количества от оксфордската ваксина. Проф. Ангелов подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Във Варна министърът на здравеопазването съобщи, че членовете на ЦИК, РИК и „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с изборния процес, които са пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19. Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации. Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало. „Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата се случват“ , обясни проф. Ангелов и уточни, че необходимите за участниците в изборния процес ваксини са налични и се съхраняват в РЗИ по места.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии