Въвеждат автоматизирана система за отпадъците във Варна

Във Варна ще бъде въведена система за автоматизирано обслужване на съдовете за отпадъци. Това съобщи на днешното заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“ инж. Тодор Колев, директор на общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Той обясни, че системата ще бъде внедрена поетапно в целия град, на местата, позволяващи автоматизирано обслужване.

Друга тема на днешното заседание беше въвеждането на подземни контейнери за смет във Варна. През тази година изтичат договорите със сметопочистващите фирми. В процес на изготвяне е нова обществена поръчка, при която се предвижда избраните фирми-изпълнители да въведат в експлоатация за своя сметка система за събиране и транспортиране на отпадъци чрез подземни контейнери.

Вече са набелязани местата в петте района на Варна, подходящи за монтиране на подземни контейнери за смет, но те ще бъдат конкретизирани след подписване на новите договори.

План-сметка „Чистота“ за тази година е размер на близо 39,4 млн. лева. От тях 15,5 млн. лева са заделени за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в завод и инсталации за преработка на отпадъци. Другото голямо перо са разходите за почистване на обществените места в размер на 14,5 млн. лева. За сметосъбиране и сметоизвозване общината е планирала малко над 9,2 млн. лева.

През тази година такса смет, която е една от най-ниските в страната, остава без промяна. Очакваните приходи в бюджета от местния данък за чистота са в размер в 28 млн. лева.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии