3 млн. лева от бюджета на Варна отиват за изграждането на новата индустриална зона

Изграждането на новата индустриална зона е сред приоритетите в работата на Община Варна през 2021 г. За тази цел в тазгодишния общински бюджет са заложени над 3 млн. лева за изработка на ПУП на зоната, която ще се простира върху площ от над 10 000 дка. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Архитектура и градоустройство“, на което беше одобрена Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2021 – 2023 г.

“ Този обект е заложен в бюджета. Все още няма конкретика за него и по какъв начин ще бъдат уредени взаимоотношенията между Община Аксаково, в чието землище са имотите, и Община Варна . Не е изключен вариантът този обект да стане от национално значение. В момента се водят разговори на всички нива по темата с икономическата зона, която е изключително важна за целия регион. Когато има яснота по реализацията на зоната и необходимостта от финансиране, това нещо ще бъде внесено за разглеждане от Общинския съвет“, заяви по време на заседанието на инж. Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев поясни, че проектът още е на ниво Общ устройствен план. „На финалната права е изработването и процедирането на ОУП на община Аксаково. Тъй като тя е черноморска община, планът ще бъде одобрен от специализиран съвет към МРРБ и ресорния министър. Надяваме се скоро ОУП да бъде приет и след това спешно да   се възложи ПУП с всички възможни схеми за провеждането и на техническата инфраструктура. Eдва след това ще се премине към инвестиционните проекти за самите предприятия.“, добави арх. Бузев.

Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2021 – 2023 г. е на обща стойност 8,35 млн. лева, с 2,8 млн. лева повече спрямо миналогодишната рамка. 400 хил. лева Община Варна ще инвестира в   изработване на ПУП-ПРЗ на имота на ул. „Върба“, в който ще бъде изградена новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. В тази сума са включени и разходите за почистване на терена, извозване на отпадъците и изграждане на временна ограда.

Друг акцент в програмата е изготвянето на предпроектни проучвания за изграждане на детелини   на ключови места във Варна. Такива са планирани на кръстовището на бул. „Васил Левски“ с бул. „Осми приморски полк“,   до спирка „Явор“, и на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Христо Смирненски“.

В програмата са заделени също 150 хил.лева за организирането на международен конкурс, който да реши бъдещето на „Дупката“. Община Варна беше планирала средствата още миналата година, но след избухването на пандемията плановете бяха замразени. Предвижда се конкурсът да бъде обявен до началото на лятото.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии