Регионалната библиотека във Варна се включва в националните чествания по повод 200 години от рождението на Г. С. Раковски

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна се включва в националните чествания по повод 200 години от рождението на Г. С. Раковски с юбилейна изложба за патриарха на българското националноосвободително движение.

Изложбата ще съпътства и националния празник на България – 3 март. В изложбата „Нека всеки запише дълбоко в сърцето си: свобода или смърт” могат да се видят редки и ценни издания на Раковски: настолната книга на всеки, бленуващ свободна България – поемата „Горски пътник” (1857 г.), основополагащите за българската етнография текстове „Показалец или ръководство” (1859 г) и „Българска старина” (1865 г.) и много други.

Във фоайето на библиотеката са разположени и документални пана със снимки и информация за Г. С. Раковски, както и за неговия племенник – Кръстьо Раковски, виден политик и общественик, живял и учил във Варна.

Изложбата може да бъде посетена от 23.02.2021 г. в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница №34.

Сподели
Share