От 3 юли нямаме право на пластмасови прибори, сламки, чаши

С промени в закон и наредба към него ще се забрани използването на пластмасови прибори за хранене, чинии, сламки, пръчки за балони и други изделия през тази година.

Това трябва да стане от 3 юли, когато влиза в сила евродирективата, която ограничава използването на пластмасови изделия. Новите законови текстове се подготвят от МОСВ и ще бъдат готови през пролетта. Това става ясно от Национална стратегия за управление на отпадъците в следващите 7 години, пусната за обществено обсъждане.

Една от основните цели в нея е да се намали образуването на боклуци. Това трябва да стане най-вече чрез кръгова икономика, така че продуктите, които съдържат важни суровини, да не се превръщат в боклук.

МОСВ иска да намали и използването на найлоновите торбички за пазаруване. Целта е от 70 средно на човек годишно през 2028 г. бройката да е свита до 40. За да се постигне това, РИОСВ ще правят проверки в търговските обекти всяка година дали за торбичките се плаща такса.

Освен това ще се насърчава по-дългото използване на уреди в домакинствата и те да бъдат ремонтирани, ако се повредят, вместо да се заменят с нови.

Производителите на напитки в пластмасови бутилки трябва да увеличат съдържанието на рециклирани суровини. Всички търговски обекти ще са задължени да събират разделно отпадъци. За да се стимулира рециклирането, МОСВ ще връчва ежегодни награди на бизнес организации, общини и НПО за осъществените от тях мерки.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии